MHP’de 1 Kasım seçimleri sonrasında parti yönetimini suçlayıp isyan bayrağını açan muhalifler, genel merkeze karşı 3 silahşörlerin “Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için” sloganını çağrıştıran bir taktik izliyor.

Devlet Bahçeli’ye rakip olarak MHP genel başkanlığına adaylığını açıklayan ilk isim, eski MHP Iğdır milletvekili Sinan Oğanoldu. Meral Akşener ve Koray Aydın, kulislerde konuşulan diğer 2 isim. Kurultay toplanabilirse başka isimlerin de aday olarak çıkabileceğine işaret ediliyor. Ancak şimdilik parti içi muhaliflerin 3 ayrı adresini oluşturan Oğan, Akşener ve Aydın’ın kurultay çağrısı için ayrı ayrı imza toplarken, tüzük engelini aşabilmek içinse birlikte hareket ettikleri belirtiliyor.

3 adayın ilk ortak hedefi, tüzük kurultayını toplayıp, sonra seçimli kurultayın toplanmasını sağlamak. Tüzük kurultayında divan başkanlığını ele geçirmek isteyen muhalifler, genel merkezin karşısında ortak aday çıkarmaya hazırlanıyor.

2 ADAY ÇIKARSA ‘PERDE’ ÇEKİLECEK

Parti kulislerinde bundan sonraki sürece ilişkin senaryolar şöyle dile getiriliyor: "Kurultay için gerekli imzalar toplandı. Her aday ayrı ayrı imza topluyor. İmzalar 300 civarında kalırsa, genel başkan kurultayı toplamayabilir. Ancak, imza sayısının 500’e ulaşması, genel merkezde Bahçeli’nin yanında yer alan önemli bazı isimleri de kopartabilir. 3 aday da bunun için çalışıyor. 500 imzaya ulaşılırsa tüzük kurultayı toplanır. Kimin aday olacağı hiç önemli değil. Adaylar şimdi bunun üzerinde durmuyor. Öncelikli hedef, tüzük kurultayında divan başkanlığını ele geçirmek. Geçmişte hep genel merkezin gösterdiği aday divan başkanı olduğu için, gizli oylama yapılmamıştı. Birden çok aday çıktığında seçimin ‘gizli’ yapılması kuralı var. O zaman perde çekilecek, sandık kurulacak. Divanı üçlü ittifak alırsa, o tüzük kurultayından aynı gün seçimli olağanüstü kurultay kararı da çıkar. Böylece aynı gün, aynı salonda genel baş- kanlık seçimi de yapılabilir.”

BAHÇELİ’YE 3. TÜRKEŞ DARBESİ

MHP Lideri Devlet Bahçeli’ye karşı 1 Kasım’dan sonra hareketlenen parti içi muhalefete, kritik bir isimden destek geldi. Alparslan Türkeş’in kızı ve Tuğrul Türkeş’in kardeşi Çağrı Saraç Türkeş, Bahçeli’nin karşısında adaylığını açıklayan Sinan Oğan’ın yanında yer aldı. Böylece Bahçeli 3. kez bir Türkeş’ten darbe yemiş oldu.Türkeş’in oğullarından Tuğrul Türkeş, geçmişte Bahçeli’ye karşı aday olup kendi partisini de kurmasına rağmen, sonradan Bahçeli’nin yanında yer almış ve MHP’ye girmişti. Tuğrul Türkeş, MHP’de genel başkan yardımcılığı yaptığı sırada, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun seçim hükümeti teklifini kabul etmiş, ardından MHP ile yollarını ayırarak AK Parti saflarına katılmıştı. Tuğrul Türkeş’in üvey kardeşi Kutalmış Türkeş de 2011 seçimlerinde AK Parti’den Meclis’e girmişti.