İNGİLİZ müzik grubu The Beatles'ın dört üyesinden birisi olan Paul McCartney internet sayfasında paylaştığı mektupta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den gözaltına alınan Greenpeace aktivistlerinin soruşturmasına el atmasını istedi.
Rus haber ajansı Ria Novosti’de yer alan habere göre dünyaca ünlü müzisyen Paul McCartney, uluslararası çevre örgütü Greenpeace eylemcilerinin davasına müdahil olması için Rusya devlet Başkanı Putin’e mektup gönderdi.
Paul McCartney, mektubunda 28 eylemcilerin davasına değinerek şunları yazdı:
"Murmansk şehrinde yakalanan 28 eylemci ve 2 gazeteciyle ilgili yazıyorum. Bazı Rus arkadaşlarım bunların komplo olduklarını söylüyorlar. Yapılan eylemlerde batı ülkelerinin iradesi altında bulunan Rus düşmanlarının ve Arktik bölgesinde yer alan petrol platformunda çalışanların güvenliğini tehlikeye atmak isteyen kişilerin yer aldığını söylediler. Size şunu kesin olarak söyleyebilirim ki, benim bildiğim Greenpeace asla Rusya karşıtı bir organizasyon değildir. Her ne kadar yönetimin ve mahkemelerin birbirinden ayrı olduğunu bilsem de, sizden yakalananları ailelerine kavuşturmak için yardım etmenizi istiyorum. Bundan 45 yıl önce Rusya'yla ilgili Belıy Albom "Beyaz albüm" için bir şarkı yazmıştım. Çünkü o zamanlar İngilizlerin ülkenizle ilgili güzel şeyler söylemesi pek moda değildi. Yazdığım bu şarkıda en beğendim satırlar; O kadar uzun zaman oldu ki oraya gelmeyeli, eve dönmek ne kadar güzel. (Been away so long I hardly knew the place, gee it's good to be back home). Sizden tek isteğim bu sözleri Greenpeace üyeleri için gerçeğe dönüştürmeniz."
Öte yandan Putin’in Basın Sekreteri Dimitri Peskov, Kremlin’e henüz böyle bir mektubun ulaşmadığını açıkladı. Peskov, daha önce yaptığı açıklamada Devlet Başkanı’nın ünlü isimlerden ekoloji olaylarıyla ilgili buna benzer birçok mektup aldığını, ancak Putin’in eylemcilerin soruşturmasında söz sahibi olamayacağını söylemiş ve bunun Devlet Başkanı’nın görevleri arasında yer almadığını belirtmişti. Peskov, Putin’in konuyla ilgili kendi düşüncelerini açıkladığını, ancak bunun yasama organlarına baskı yapmak için bir sebep olamayacağını da sözlerine ekledi. SK(AÖ/SS)