Almanya'nın Köln kentinde yaşayan kas erimesi hastası Emel İzmirli (38) ilerleyen hastalığına rağmen tam emekli edilmiyor. Anaokulu öğretmeni olan Emel İzmirli, hastalığından ötürü 2004 yılından beri çalışamıyor. Yaşamını güçlükle sürdüren İzmirli, Alman Emekli Sandığı tarafından 2007 yılında geçici emekli edildi. Doktor kontrollerinin ardından geçici emekliliği ikişer yıl uzatılıyor. Fakat iyileşme ihtimali bulunmadığı doktor raporlarıyla sabit olmasına rağmen bir türlü tam emeklilik hakkı tanınmıyor.

BANA HAKSIZLIK YAPILIYOR

Alman Emeklilik Sandığı'nın kendisine haksızlık yaptığını düşünen Emel İzmirli şunları söyledi:

“Hastalığın tanısı 1988 yılında konuldu. Hastalığım her geçen gün ilerliyor. Artık merdiven çıkamıyorum. Ağrılarım çok fazla. Eğilmekte zorlanıyorum. Ev işlerini yapamıyorum, çabuk yoruluyorum. Kendi azmimle ayakta durmaya çalışıyorum. Doktorlar rapor vermesine rağmen beni tam emekli yapmıyorlar. İyileşme ihtimalim olmadığı halde ikişer yıl geçici emeklilik veriyorlar. Artık bu kurumlarla uğraşmaktan yoruldum. Hakkımın verilmesini istiyorum.”

İKİNCİ DERECE BAKIM VERMİYORLAR

Öte yandan Emel İzmirli, hastalık kasasıyla da sorun yaşıyor. Hastalık kasası, günlük işlerini yapmada zorlanan Emel İzmirli'ye en alt bakım derecesi olan birinci dereceyi veriyor. Bu nedenle bir çok haktan yararlanamıyor. Örneğin ikinci dereceyi alabilse bakıcısı ev işlerine yardım için haftada bir kaç kez daha fazla gelebilecek. Bu sorununun da çözülmesini bekleyen Emel İzmirli, “Hastalık kasası beni bir sürü kontrolden geçirmesine rağmen ikinci derece bakımı vermiyor. İkinci dereceyi alsam belki daha çabuk emekli olabilirim. Eve kontrol için gelen uzmanlara yaşadığım sorunları gösterdiğim halde uygun rapor yazmıyorlar” diye konuştu. HA(SSA)