İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Basın Konseyi’ni ziyaret etti. Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç ve Yüksek Kurul üyeleriyle sohbet eden Vali Hüseyin Avni Mutlu, ifade özgürlüğünü paylaşılabilmesinin önemine dikkat çekerek, "Hiç özgürlük yok her şey kötü demeyi haksızlık gibi görüyoruz, ancak eksikler bizde de var bunları itiraf etmekteyiz" dedi.
Vali Mutlu gazetecilerin çalışma koşulları, özellikle de emniyet müdürlüklerine girişlerinin yasaklanması konusunda, “Habere ulaşamıyoruz demek abartılı olur, demokratik bir ülkeyiz. Gazeteciler haberi alıyorsa bu demek oluyor ki haberi veren de var” diye konuştu. Vali Mutlu kararın değişeceği konusunda umut vermedi, ancak Emniyet Müdürlüklerinde uygun bir yerde basına açıklama yapılabilecek koşullar oluşturulabileceğini söyledi.
Tutuklu gazeteciler konusunda, gazetecilikle ilgisi olmayan ya da meslekle ilgili olan soruşturmalar ayırımını yapan Vali Mutlu, "Geciken adaletin mahzurları yaralayıcıdır. Özgürlüklerin bir saat bile kısıtlanmasının ne kadar zor olduğunu anlamak için empati kurmak yeterlidir" dedi.
Gazetecilerle sohbetinde internet iletişimin artan önemini de vurgulayan Vali Mutlu sözlerini şöyle sürdürdü:
"İnternet müthiş bir imkan, tv haberciliğinden de hızlı çok özgür bir alan. Ancak dezenformasyona da açık bir iletişim alanı. Ciddi algı yönetimi oluşturmaya yönelik habercilikler olabiliyor. Biraz derleyip toparlamak icap eder, bunu sansür gibi değerlendirmemek gerekir, ancak bireyin haklar da korunmalı."
Vali Mutlu, ifade özgürlüğünün en iyi vurgulandığı gösteri hakkının sert biçimde engellendiğini hatırlatan gazetecilere, güvenlik bakımından polisin, iki grup arasında yaşanacak çatışmalara engel olmak amacıyla İstiklal caddesinde ve alanlarda olduğunu söyledi. Vali, oturma eylemi yapan birkaç kişiye TOMA’larla müdahale edilmesinin de savunulmayacağının belirterek "Böyle bir müdahale asla doğru değildir" dedi.
İstanbul'da Londra'nın ünlü Hyde Park benzeri bir gösteri alanı oluşturulması fikrine, Kazlıçeşme'yi öneren Vali Mutlu, " Demokrasi kurallar rejimidir, kamu düzenini bozacak yerlerde yapılmaz" dedi ve bu amaçla belirlenmiş yerler olduğunu söyledi.