AVRUPA ekonomisinin kalbi Paris’te CNIT‘de düzenlenen ve 1500’den fazla delegenin katıldığı, 'Dünya Perakende Kongresi’nde atıyor. Coca-Cola’dan, Tesco, Louis Vuitton, American Eagle, Google, E-bay, Carrefour, Facebook, Kingfisher ve Vente-privee.com’a kadar dünyanın önde gelen 150 firmasının katıldığı kongrenin tek Türk konuğu olan hepsiburada.com Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, dünya devleriyle yeni nesil ‘e-ticaret’in Türkiye’deki gelişimi, sektörün mevcut hacmi ve büyüme potansiyeline ilişkin deneyimlerini paylaştı.
Kozmetikten kitaba, küçük ev aletlerinden mobilyaya kadar 36 farklı kategoride ayda 1 milyon ürün sattıklarını belirten hepsiburada.com Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, "Ürün çeşitliliği ve hizmet kalitesiyle Türkiye'nin Amazon’uyuz” dedi. 5 bini aşan tedarikçi ve 500 binden fazla ürün çeşidi ile hepsiburada.com’un dünyada çok az örneği olduğunu belirten Hanzade Doğan Boyner, Türkiye deneyimini şu sözlerle anlattı:
"Türkiye geçtiğimiz 5 yılda ortalama yüzde 4 büyüdü. Kişi başına milli gelir 9 bin dolardan 11 bin dolara yükseldi. 75 milyon nüfusun yüzde 41'i, 25 yaşın altında. Bu oranla Avrupa’nın en genç nüfusuna sahibiz. E-ticaret’in Türkiye’deki toplam perakende sektörüne oranı sadece yüzde 1. Avrupa’da bu oran yüzde 5. Türkiye’de geleneksel alışveriş alışkanlığını terk eden gençler önümüzdeki 5 yıllık süreçte e-ticarette Avrupa seviyesini yakalayacak, hatta geçecektir. Bir başka deyişle geleceği biz, yani e-ticaret şekillendiriyor."
AYDA 2 MİLYON ÜRÜN
Hepsiburada.com’un doğuşunu anlatan Hanzade Doğan Boyner sözlerine şöyle devam etti:
“Hepsiburada.com ve benim hikayem. Amerika ya da Avrupa’da gördüğünüz tipik bir internet girişimcisinin hikayesi değil. Türkiye’nin lider medya kurulusu Doğan Medya’nın gelişen teknoloji ortamına adaptasyonu sürecinde Doğan Online’i kurdum. Bu süreçte yapmış olduğumuz yatırımlar içinde benzersiz iş modeli ile Hepsiburada.com öne çıktı. Hepsiburada.com ile ‘aradığınız her şey bizde var’ diyerek, müşteriye istediği ürünü ertesi gün kapısına götüreceğimizi anlattık. Bu Türkiye’de bir ilkti. Çok kısa süre içerisinde, oyuncaktan kitaba, kozmetikten küçük ev aletlerine kadar bir çok yeni ürünü sisteme dahil ettik. Bugün 4 büyük depomuz var. Geçtiğimiz ay 1 milyondan fazla ürün sattık. Aralık ayı hedefimiz 2 milyon ürün. Ürünlerimizin yüzde 70’ini, ertesi gün müşteriye ulaştırıyoruz. Depolarımızda olmayan ürünleri ise tedarikçi firmalardan hızla temin ediyoruz."
İŞ MODELİMİZ BASİT; SERVİS, ÜRÜN ÇEŞİTLİĞİ VE FİYAT
Hepsiburada.com’un iş modelinin çok basit olduğunu kaydeden Hanzade Doğan Boyner, “Modelimiz servis, ürün çeşitliliği ve fiyat. Rekabetçi fiyat yapımız sayesinde, ürünlerimizin yüzde 80’ini geleneksel mağazalardan daha ucuza müşteriye sunabiliyoruz. Alanımızda ilk olmamızla, internet alışverişinin referans ismi haline geldik. Hızlı servisimizle de pazarın en etkin ismiyiz. İade ve arıza hizmetimizle müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarına cevap verebiliyoruz. Bazı kategorilerimizde ise online chat servisimizle soruları anında yanıtlıyoruz” dedi.
TÜKETİCİNİN HAYATINI KOLAYLAŞTIRIYORUZ
Bugün dijital neslin alışveriş alışkanlıklarının değiştiğini ve buna nasıl adapte olunması gerektiğinin konuşulduğunu belirten Hanzade Doğan Boyner, şöyle dedi:
"Teknolojinin alışveriş yapma gerekçelerimizi değiştirdiğine inanmıyorum. Alıyoruz çünkü ihtiyacımız var. Artık günümüzde geleneksel mağaza anlayışı hepsiburada.com gibi online firmalar ile sıkı bir rekabet içinde. Almak istediğimiz ürünü bize sunan evimize yakın mağazaların yerini, bir tuşla fiyat karşılaştırabildiğimiz, kasa önünde beklemeden ödeme yaptığımız, taşıma ve trafik sorunu yaşamadan istediğimiz ürünü kapımıza gönderen firmalar alıyor."
DUYGUSAL ALIŞVERİŞE ODAKLANMAMIZ GEREK
Hanzade Doğan Boyner, günümüzde insanların temel ihtiyaçları dışındaki alışverişleri için hala mağazalara gittiğini belirterek, e-ticaretin en önemli gündeminin bu alışveriş biçimi olduğuna dikkat çekti. Hanzade Doğan Boyner, şunları söyledi:
“Günümüzde insanlar hala Louis Vuiton, Abercrombie gibi büyük markaların kapısında yağmura kara rağmen saatlerce bekliyorlar. Bu beni Paris ya da New York’ta her gördüğümde şaşırtıyor. Biz e-ticaret firmaları yolun başındayız. Bir gün bu duygusal alışveriş ile e-ticaretin yolları kesişecek. E-ticaret firmaları artık müşterilerinin duygularına da hitap eden formüller geliştirmek zorunda. Bugün için, servis, ürün çeşitliliği ve iyi fiyat olanaklarınızı kapınıza getiriyoruz’ diyoruz. Yarın içinse, duygusal alışveriş konusuna odaklanmamız gerekiyor.”
KURALLARI ARTIK YIKMAK GEREKİYOR
KINGFISHER’in CEO’su Ian Cheshire ise yaptığı sunumda, "Artık sadece ‘birazcık’ internet üzerinden gidelim, mağaza satışlarımızı daha çok olsun’ diyemeyiz. Dijital müşteriler milyonlarla büyüyor. Buna adapte olmak, bu şansı yakalamak durumundayız. Geleneksel perakendecilik sistemi buna hızla adapte olmalı. Kuralları yıkmak, yeni bir sistem organize etmek gerekiyor” diye konuştu. (AÖ/RT)