BAŞBAKAN Yardımcısı Bülent Arınç'ın Ayasofya'nın cami olarak yeniden ibadete açılmasına ilişkin görüşlerinin Fener Rum Patrikhanesi'ni tedirgin ettiği öne sürüldü.
Amerika'nın Sesi Radyosu İstanbul Muhabiri Dorian Jones, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın kısa süre önce İstanbul'da Ayasofya Camii'ne ilişkin "Camilerin müze olarak kullanıldığı zamanlar vardı, ancak şimdi yeni bir Türkiye var" sözlerinin Ayasofya'nın ibadete açılması tartışmalarını yeniden alevlendirdiğini bildirdi. Haberde; Bizans döneminde kilise olarak inşa edilen ve Osmanlı İmparatorluğu zamanında camiye dönüştürülen günümüzde müze olarak hizmet veren Ayasofya'nın 1000 yıl boyunca Bizans İmparatorluğu'nun en önemli kiliselerinden bir olduğu 1453'te İstanbul'un fethinden hemen sonra ise camiye dönüştürüldüğü belirtildi. 1931'de ibadete kapatılarak müzeye çevrilen Ayasofya'ya ilişkin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın açıklaması ile Ayasofya'nın yeniden camiye dönüştürülme olasılığının tartışmaya açıldığı ifade edilirken, görüşü alınan Doğuş Üniversitesi'nden Prof.Dr. İştar Gözaydın'ın, Ayasofya'nın yeniden camiye dönüştürülme konusunun gündeme gelmesinde seçim ve siyasi hesapların etkili olduğunu söylediği belirtildi. Prof.Dr. Gözaydın, "Neden şimdi camiye dönüştürmek istiyorlar? Bunun şimdiki siyasi havayla yakından ilgisi var, yerel seçimler yaklaşıyor ve bu konu oy getirebilir" dedi.
Başbakan Erdoğan'ın konuştuğu mitinglerde din ve milliyetçi söylemlere ağırlık verdiği ifade edilirken siyasi gözlemcilerin, Ayasofya'nın yeniden camiye dönüştürülmesinin, yapıyı Osmanlı İmparatorluğu'nun güç sembollerinden bir olarak gören milliyetçi kesimden de oy toplamaya yarayacağı görüşünde olduğu öne sürüldü.
"FENER RUM PATRİKHANESİ TEDİRGİN"
Haberde, Fener Rum Patrikhanesi'nin ise Ayasofya adını taşıyan iki tarihi kilisenin kısa süre önce camiye dönüştürülmesinden bu yana tedirgin olduğu savunulurken şöyle denildi:
"Rum Fener Patrikhanesi'nden Metropolit Sasimon Genadios, Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesinin sınırı aşan bir adım olacağını belirterek 'Tüm dünyanın ve uluslararası toplumun ciddi bir tepki vereceğini anlamaları gerekiyor. Bu tarihi yapı Hıristiyan olsun olmasın her yıl milyonlarca insan tarafından, dini bir sembol; Hıristiyanlık dininin bir sembolü olarak ziyaret ediliyor' diyor. Yunanistan hükümeti, konunun gündeme getirilmesini bile kınadı. Ancak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçü, dini özgürlükler konusunda Ankara'nın öğüt almaya ihtiyacı olmadığı görüşünü savundu. Gümrükçü, Türkiye'nin kutsal mekânlara gösterdiği saygının tüm dünyada bilindiğinin altını çizdi ve bunun tekrar ispat edilmesine gerek olmadığını söyledi."
(BB)