Nedim KOVAN/ORDU, ()  - ORDU Tabipler Odası Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özgür Enginyurt, ramazan ayında oruç tutulması nedeniyle gece sindirim ve metabolizmanın yavaşlayacağını, bu nedenle besin miktarı ve çeşidinin çok önemli olduğunu söyledi. Yrd.Doç.Dr. Enginyurt, "Çorba sonrası yemeğe 15 dakikalık ara vermek çok önemlidir. Ana yemeğe 15 dakika sonra başlanmalıdır" dedi.
Ordu Tabipler Odası Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özgür Enginyurt, ramazan ayı süresince dengeli ve sağlıklı beslenmenin bütün besin gruplarından yeterli ve dengeli tüketimle mümkün olacağını söyledi. Açlık döneminin çok uzun olması nedeniyle oruç sırasında halsizlik görülebileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Enginyurt, "Bu nedenle mutlaka sahura kalkılması gerekiyor. Sahurda tıka basa ve çok yemek doygunluk süresini uzatmayacaktır. Kilo kontrolünü sağlamak için sahurda yağlı ve ağır yiyecekler yerine yağ oranı düşük protein içeriği yüksek yiyecekler tercih edilmelidir" diye konuştu.
Yrd. Doç. Dr. Enginyurt, ramazan ayında yavaş sindirilen, uzun süre tok tutan besinlerin tercih edilmesini gerektiğini dile getirdi. Yrd. Doç. Dr. Enginyurt, "Gece sindirim ve metabolizma yavaş olduğundan tüketilen besin miktarı ve çeşidi önemlidir. Yavaş sindirilen, uzun süre tok tutan besinler tercih edilmelidir. Bunlar tam tahıllı ürünler, süt ürünleri, et çeşitleri, yumurta, yağlı tohumlar, kuru baklagiller, sebze ve meyvelerdir. İftarda ise oruç bir bardak su ile açılmalı, sonra bir kase çorba yavaş şekilde tüketilmelidir. Çorba sonrası 15 dakikalık yemeğe ara vermek çok önemlidir. Ana yemeğe 15 dakika sonra başlanmalıdır. Ana yemekte sebze yemeği veya salata muhakkak bulunmalıdır. Aşırı yağlı yiyecekler, çok tuzlu yiyecekler, baharatlı yiyecekler yerine haşlanmış veya buğulanmış olarak pişirilen az yağlı yiyecekler tercih edilmelidir. Yaz aylarında olduğumuzdan sütlü tatlılar tercih edilmeli tatlılar yemekten 2 saat sonra tüketilmelidir. İftar ile sahur arasına en az 2 adet ara öğün eklenmelidir" dedi. Yrd. Doç. Dr. Enginyurt, iftar ve sahur arasında 2.5 litre su tüketilmesi gerektiğini de belirtti.

FOTOĞRAFLI