Ersan KÜÇÜKKURU/ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Erşan, bilgisayar kullanımın yaygınlaşması ile birlikte göz ile ilgili rahatsızlıkların ciddi oranda arttığını kaydetti. Bilgisayarın gözü bozduğu yönündeki düşüncenin yanlış olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Erşan, uygun şartlarda kullanılmadığında göz rahatsızlıklarının ortaya çıktığını söyledi.
Bilgisayar ekranlarının göz sağlığı üzerindeki etkilerine yönelik bilgi veren Yrd. Doç. Dr. İsmail Erşan, gözlerde ağrı, kuruluk hissi, batma, yanma, kaşıntı, sulanma, kızarıklık, bulanık görme, nesneleri çift görme gibi şikayetlerin görüldüğü hastaların çoğunluğunun bilgisayar kullanıcısı olduğuna dikkat çekti. Yoğun iş temposu ile birlikte bilgisayar ekranı başında kalma süresi 7-8 saati bulan kişilerde bu şikayetler daha da sık ve şiddetli görüldüğüne değinen Yrd. Doç. Dr. Erşan, "Normalde dakikada 14-18 defa gözümüzü kırparken bilgisayar karşısına geçtiğimizde göz kapaklarımızı kırpma sayımız altı, yediye düşmektedir. Azalan göz kırpmasıyla yeteri miktarda gözyaşı salınamamakta ve göz küresi yeteri miktarda ıslanamamaktadır. Sonuç olarak göz de belirgin şikayetler ortaya çıkmaktadır. Büro gibi klimalı ortamlar, sıcak yaz ayları gibi gözyaşı buharlaşma hızının arttığı ve ortam neminin azaldığı durumlarda bilgisayar kullanıcılarının şikayetleri artmaktadır. Bu zararlı etkileri azaltmak için çalıştığımız ortam iyice havalandırılmalı, ekran başında uzun süre kalınmamalı, 45 dakika ekran karşısında kalındı ise 15 dakika süreyle daha az görsel dikkat gerektiren işle uğraşılmalı, ekran karşısında bilinçli olarak belirli aralıklarla gözlerin kırpılması alışkanlık haline getirilmelidir" dedi.
'BİLGİSAYAR GÖZÜ BOZMAZ'
Bilgisayarın gözü bozduğu yönündeki düşüncenin yanlış olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. İsmail Erşan, uygun şartlarda kullanılmadığında bahsedilen rahatsızlık hislerine neden olduğunu kaydetti. Yrd. Doç. Dr. Erşan, "Bilgisayar ekranının zararlı etkilerinden korunmak için, uygun çözünürlükte bir ekran kullanılmalı, ekran filtrelerinin veya benzer şekilde filtre özelliği olan gözlüklerin de bir göz doktorunun önerisiyle ekran karşında kullanılması gerekebilir. Bilgisayar ekranıyla kişi arasındaki mesafe çok önemlidir. Kabaca bir kol mesafesi olacak şekilde ayarlanabilir. Bilgisayar ekranının üst seviyesinin, göz seviyesini aşmamasına özen gösterilmeli, bu sayede göz kapakları arasındaki açıklık daha az olacağından gözyaşı etkin bir biçimde gözü ıslatabilmektedir. Bilgisayar klavyesi ekranın hemen önünde olmalıdır. Yana yerleştirilen klavye, gözlerin daha çabuk yorulmasına neden olmaktadır. Aynı nedenle kaynak ve dokümanların da ekranın hemen yanına yerleştirilmesi gerekmektedir. Uygun çözünürlükte ekranın seçilip, doğru şekilde konumlandırılmasına ilave olarak ekran üzerindeki toz ve lekelerin parlama ve yansıma problemine karşı temizliği de önemlidir. Bu koruyucu önlemlere ilave olarak göz doktorunun uygun gördüğü kişilerin mevcut gözyaşına destek olması amacıyla yapay gözyaşı damlalarını kullanması gerekmektedir" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI