İZMİR’de Ege Ünivesirtesi Hastanesi’nde, ilk kez yetişkin bir hastaya akraba dışı donörden ilik nakli yapıldı. Bu uygulamanın Ege Bölgesi için bir ilk olduğunu söyleyen Doç.Dr. Filiz Vural, bunun özellikle 17 yaş üzerindeki hastaların sağlığına kavuşmasında çok önemli olduğunu, ekip olarak bunu başardıklarını, dört hastanın daha bu yöntemle hayata tutunacağını dile getirdi.
Ölümcül hastalıklar arasında önemli yere sahip olan kan hastalıklarıyla ilgili Ege Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Hemotoloji bölümünde önemli bir nakil gerçekleştirildi. Son yıllarda özellikle küçük çocuklara yabancı donörlerden uygulanan ilik nakilleri, yetişkinler için sadece akrabalardan alınan donörlerle yapılabildi. Bu da sınırlı nakillerin yapılmasına neden olduğu için bir çok hasta bu süreçte hayatını kaybetti.
EKİP ÇALIŞMA YAPTI
İç Hastalıkları Anabilim Dalı Hemotoloji Bölümü öğretim üyelerinden Doç.Dr. Filiz Vural,  çocuklarda olduğu gibi 17 yaş üzerindeki kişiler için de ilik nakli yapılabilmesi için çalışma başlattı. Vural, kendi başkanlığında ve uzman Dr. Nur Soyer’in yardımlarıyla nakiller için ekip kurdu. Bu ekip ilk olarak, kendi servislerinde tedavi gören hastalar için Almanya ve ABD’deki ilik bankalarından, donör arayışına girdi. Bulunan donörün bağıştan vazgeçmesi üzerine aynı bankadan şans eseri ikinci bir donör bulundu. Gerekli yazışmaların ve testlerin tamamlanmasının ardından da Türkiye’ye getirilen ilik, yaklaşık 4 yıldır nakil bekleyen 61 aşındaki emekli öğretmen Hasibe Uğurlu’ya başarıyla uygulandı. Nakilin ardından özel dezekfekte edilmiş odasında tedavisine devam edilen Uğurlu’un sağlık durumunun da iyiye gittiği bildirildi.
4 HASTAYA DAHA YAŞAM UMUDU OLDU
Hasibe Uğurlu’ya yapılan bu nakil, Ege Bölgesi’nde, yabancı donörden alınan iliğin ilk kez bir yetişkine nakledilmesi özelliğini de taşımış oldu. Böylelikle kendi akraba çevrelerinden gerekli ilik bulunamayan hastalar için bu uygulama, yeniden yaşama için de umut oldu. İlk denemenin başarılı olmasının ardından aynı serviste tedavileri devam eden 4 hastaya daha önümüzdeki günlerde donörlere yapılacak olan testlerin olumlu sonuçlanması durumunda ilik nakili yapılacağı öğrenildi. Uğurlu’yu odasında Dr. Nur Soyer’le ziyaret eden Doç. Dr. Filiz Vural, bu nakilin ilik nakli bekleyen özellikle 17 yaşından büyük hastaları için çok önemli bir gelişme olduğunu ifade etti. Vural, şöyle dedi:
"Bu uygulamalar, çok uzun süen önemli çaba isteyen çalışmalar. Biz ekip olarak bunu apabileceğimize inandıktan sonra harekete geçtik ve ilkini de gerçekleştirdik. Böylelikle artık büyük hastalarımız da tıpkı çocuklar gibi donör bulunması durumunda, kolaylıkla hayata tutunacaklar ve yaşamlarına kaldıkları yerden devam edebilecekler."
Dr. Nur Soyar ise, bu tür çalışmalar için Türkiye'de ilik bankası bulunmamasının çok dezevantaj oluşturduğunu, bu çalışmaların da biran önce tamamlanmasıyla çok daha başarılı nakillerin yapılabileceğini dile getirdi.