Erol AKKIR/ ANTALYA, () - KARACİĞER yetmezliği hastası 43 yaşındaki Sait Yalçın, ailesinden uygun verici bulamadı, ancak kardeşinin damadı 33 yaşındaki Mustafa Erbaş'ın karaciğerinden bir parça bağışlamasıyla hayata tutundu.
Muğla'nın Fethiye İlçesi'ne bağlı Girmeler Köyü'nde çiftçilik yapan ve 1 yıl önce karaciğer yetmezliği teşhisi konulan 3 çocuk babası çiftçi Sait Yalçın, 2013 yılı Nisan ayından itibaren siroz tedavisi gördü. İlaçlar sonuç vermeyince nakil gereken Yalçın, 19 Şubat'ta kardeşinin damadı Mustafa Erbaş'ın bağışıyla karaciğer nakli oldu.
Sait Yalçın, yaşadıklarını şöyle anlattı:
"Yaklaşık bir yıl önce el ve ayaklarımda şişmeler oldu. Hemen doktora gittim. Beni Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne sevk ettiler. İlaç tedavisi sonuç vermeyince 3 ay önce kadavra listesine yazdılar. Fakat kadavra çıkmayınca canlı naklin gerektiğini söylediler."
'NASIL OLSA KARACİĞER KENDİNİ ONARIR'
Ailesindeki herkesin test yaptırdığını ancak hiçbirinin uymadığını anlatan Yalçın, "Kardeşimin damadı verici olabileceğini belirtti. Mustafa Erbaş, 'Nasıl olsa karaciğer yeniden kendini onarır' dedi ve bağışta bulunup benim hayatımı kurtardı" diye konuştu.
Fethiye'de serbest muhasebeci olarak çalışan 1 çocuk babası Mustafa Erbaş da "Yapılan araştırmalarda verici bulunamayınca ben verici oldum. Sakınca görülmedi. Nasıl olsa karaciğer yeniden kendini onarıyor. Eşimin amcasını da çok severiz. Karaciğerimi bağışlayıp canını kurtardım. Çok mutluyuz. İkimiz de iyiyiz" diye konuştu.
'15 GÜNDE TABURCU OLUYORLAR'
Karaciğer naklini gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Cerrahi Sorumlusu Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, organ nakil merkezinin önemli bir karaciğer nakli merkezi olma yolunda ilerlediğini belirterek, nakil vakalarıyla ilgili olarak şunları söyledi: "Nakil yaptığımız hastalarımızın sağlığı iyi. Nakilden sonra olağan dışı gelişme olmadığı takdirde 15 gün sonunda taburcu oluyorlar. Canlı vericiden karaciğer nakillerinde, hastanın karaciğeri tümüyle çıkarılıyor ve canlı vericiden alınan karaciğer parçası naklediliyor."

EA(SU/AAA) (FOTOĞRAFLI)