ANTALYA'da yapay kalp takılması gereken ancak devletin ödememesi üzerine beklemeye alınan 52 yaşındaki Şahin Kayacı'ya, beyin ölümü gerçekleşen hastanın kalbi nakledildi.
İstanbul'da 2009 yılında suni kalp kapağı takılan ve 2 ay önce geçirdiği kalp krizi ardından acil yapay kalp takılması gerektiğini belirten makine mühendisi Şahin Kayacı, tavsiye üzerine Akdeniz Üniversitesi Organ Nakil Merkezi'ne başvurdu. İleri derecede kalp yetmezliği bulunan Kayacı'ya, yapay kalp nakli kararı verildi. Kayacı'nın kalbinin 2 bölgesinde yetmezlik olduğu için 2 cihaz takılması gerektiği ortaya çıktı. Devlet aynı hastaya iki cihaz ödemesi yapmadığı için Kayacı beklemeye alındı.
8 SAATLİK UMUTSUZLUK
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Bölümü Başkanı Prof.Dr. Ömer Bayezid, aileyle görüşüp durumu izah etti. Yapay kalp umudunu yitiren Şahin Kayacı, yaklaşık 8 saat sonra bu kez 'Bağış kalp var' müjdesini aldı. Kayacı'ya, 31 Mayıs'ta yüksek tansiyona bağlı beyin kanaması sonrasında beyin ölümü gerçekleşen 41 yaşındaki bir hastanın kalbi başarıyla nakledildi.
DEVLET AYNI HASTAYA İKİ YAPAY KALBİ ÖDEMİYOR
Prof.Dr. Ömer Bayezid, yapay kalp beklerken gerçek kalple karşılaşan Kayacı ile ailesinin yaşadıklarını şöyle anlattı:
"Hastamız yapay kalp uygulama aşamasındayken, Kardiyoloji Konseyi'nde kalbin 2 bölümünde birden yetmezlik olduğu, dolayısıyla 2 yardımcı dolaşım cihazı (yapay kalp) gerektiği anlaşıldı. Fakat devlet 1 hasta için 2 cihazı ödemiyor. Hastanın eşi Canan Kayacı ile konuştuk. Üzülmemeleri gerektiğini anlattık. Ümitsizliğe kapıldılar. Hastanın AB grubu olduğunu ve genel alıcı hasta olduğunu izah ettik. 'Üzülmeyin, nakil için dua edin. Bağış kalp bulunur' dedim."
Aynı gece Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen bir kişinin ailesinin organ bağışında bulunduğunu belirten Prof.Dr. Bayezid, hastayı cumartesi sabahı ameliyata aldıklarını, 3 saat süren operasyonun ardından her şeyin yolunda gittiğini söyledi.
Başarılı operasyon geçiren Şahin Kayacı, ameliyat sonrası yaptığı açıklamada, "Benim gibi kalp bekleyen tüm hastalara acil şifalar diliyorum. Ben yapay kalp beklerken gerçeği nakledildi. Bağış yapan aileden Allah razı olsun. Ameliyatımı yapan tüm hekim arkadaşlara teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Şahin Kayacı'nın 27 yıllık eşi Canan Kayacı da başta üzüldüklerini, ancak bağış kalp haberinin kendilerini yeniden umutlandırdığını belirterek, "Eşim bağış kalp haberini aldığımızda ne diyeceğini bilemedi, titrediğini gördüm. O an gerçekten korktum. Çünkü çok heyecanlanmıştı. Operasyon sonunda doktorlarımızın 'Her şey yolunda' demesi üzerine rahatladım."

EA(HA/İD) (FOTOĞRAFLI)