BBC'nin sağlık haberine göre, yarım milyondan fazla kişi üzerinde yapılan bir incelemede, haftada 35 ila 40 saat çalışanlarla kıyaslandığında, 48 saat çalışanların felç geçirme olasılığının yüzde 10 oranında arttığını ortaya çıkardı.

Lancet adlı tıp dergisinde yayımlanan araştırmaya göre risk, çalışma süreleri 09.00-17.00 saatleri arasına çıkanlarda daha fazla.

Sağlık ve çalışma saatleri arasındaki bağın ne olduğu henüz kesinlik kazanmış değil, fakat stresli meslekler ve hayat tarzına zarar veren etkileri gerekçeler arasında gösteriliyor.
Uzmanlar, uzun çalışma saatleri olanların tansiyonlarını kontrol etmeleri tavsiyesinde bulunuyor.

Araştırmaya göre, haftada 35-40 saat çalışanlara kıyasla, 48 saatten fazla çalışanların enfarktüs riski yüzde 10, 54 saat çalışanların yüzde 27, 55 saatten fazla çalışanların da yüzde 33 artıyor.

University College London'da görevli Doktor Mika Kivimaki, 10 yıllık süre içinde yapılan değerlendirmelerde, 35-40 saat çalışanlar grubu içinde, her 1000 çalışanda 5'ten az enfarktüs kaynaklı rahatsızlıklar tespit edildi.
Çalışma saatleri 55 veya daha fazla olan her 1000 çalışanda ise bu rakam 6'ya çıktı.

DÜNYADA KİM NE KADAR ÇALIŞIYOR? TÜRKİYE KAÇINCI SIRADA?

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü OECD'nin verilerine göre, yıllık ortalama çalışma saatleri temel alındığında kuruluşa üye ülkeler arasında en az Hollandalılar, en çok da Meksikalılar çalışıyor.

Türkiye de yıllık çalışma saatleri yüksek olan ülkeler arasında.

Buna göre, 2013 itibariyla Hollanda'da bir işçi yıllık ortalama 1380 saat çalışıyor. Bu rakam skalanın diğer ucundaki Meksika için 2237.Türkiye'de ise işçilerin yıllık ortalama çalışma saatleri 1832 saat olarak tespit edilmiş.

Yıllık ortalama çalışma saatleri, bir yıl içinde çalışılan saatlerin istihdam edilen çalışan sayısına bölünmesiyle elde edilen bir veri. Buna tam zamanlı ve kısmi süreli çalışmalar, fazla mesailer de dahil.
OECD, bu verilerin zaman içinde oluşan trendleri belirlemek için kullanıldığını, hesap yöntemi farklı olduğu için herhangi bir yıl içinde verilen iş sürelerinin ortalaması olarak algılanmaması gerektiğini vurguluyor.

En çok ücretli izin Fransa'da
İngiltere'deki Ekonomik ve Siyasi Araştırma Merkezi (CEPR) tarafından yapılan bir araştırmaya göre ise, Avrupa'da en çok ücretli izin yapanlar Fransızlar.Fransızların yılda 30 gün ücretli izin hakkı bulunuyor.

Bu rakam İngiltere'de 28, Danimarka ve İsveç'te 25, diğer Avrupa ülkelerinin çoğunda da 20 gün düzeyinde.
Japonya'da çalışanlar yılda sadece 10 gün ücretli izin alabilirken, ABD'de işverenlerin ücretli izin vermek gibi bir zorunluluğu bulunmuyor.
Uzun çalışma saatleri felç ediyor! BBC,uzun çalışma saatleri