AMASYA Sabuncuoğlu Şerafettin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Mustafa Erdoğan, kış hastalıklarına karşı C vitamini almak için günde 10 portakal tüketilmesine gerek olmadığını söyledi. Uzm.Dr. Erdoğan, "Kış sebzelerinin tamamında zaten C vitamini ağırlıklıdır. Kış sebzelerini sağlıklı bir şekilde tüketirsek yeterli olur" dedi.
Uzm.Dr. Mustafa Erdoğan, özellikle kış aylarında mevsimsel geçişlerin de etkisiyle hastalıkların artığını söyledi. Uzm.Dr. Erdoğan, kış döneminde özellikle uyku düzenine, su tüketimine ve beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Özellikle beslenmede kış sebzesi, meyvesi dengeli bir şekilde tüketilmeli. ‘Mevsimsel rahatsızlıklarda çok fazla C vitamini tüketilmesi gerekiyor’ denilmesi yanlıştır. Kışın var olan meyvelerin tamamı C vitamini ağırlıklıdır. Yani var olandan tüketmek lazım. 'C vitamini alacağım' diye günlük 10 tane portakal tüketilmesine gerek yok. Bu sefer de fazla tüketimden dolayı kalori yükselecek ve vücut fonksiyonlarına farklı zararlar verilmesine neden olacak" diye konuştu.
Dr. Erdoğan, özellikle grip salgının olduğu bu dönemlerde insanların birbirlerine karşı yakın temastan kaçınmaları gerektiğini de dile getirerek "Hapşırma esnasında avuç içerine doğru hapşırmışsak hemen elimizi bol sabunlu su ile yıkamamız gerekir. Grip hastalığında kendisine dikkat edenler çabuk iyileşir. Eğer umursamazsa basit görünen grip rahatsızlıkları daha ciddi sıkıntılara yol açar. İleri aşamada kulak iltihabı, sinüzit, zatürree gibi sağlık sorunları yaşanabilir" dedi.