SAMSUN'da özel hastanede görevli Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Selçuk Dündar, AnkilozanSpondilit (AS) hastalığının erkeklerde kadınlardan 3 kat fazla görüldüğünü belirterek, hastalığın genellikle 20'li yaşlarda başladığını dile getirdi.
AnkilozanSpondilit rahatsızlığının, ağrılı seyreden, temelde omurgayı etkileyen romatizmal bir hastalık olduğunu ve çoğu zaman bel fıtığı ile karıştırıldığını ifade eden Medicana Samsun Hastanesi Fizik, Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü'nden Uzm.Dr. Selçuk Dündar, bu nedenle hastalığın tanısında ortalama 8 yılı bulan gecikmeler yaşanabildiğini ifade etti. Ayrıca, bu hastaların yüzde 30'una yanlışlıkla bel fıtığı tanısı da konulabildiğini dile getiren Uzm.Dr. Dündar, "Hastalara yeterli tedavi uygulanmadığı takdirde hastalıkları ilerlemeye devam etmekte ve sürekli ağrı çekmektedirler. Bu durum hastaların ruhsal durumlarının yanı sıra sosyal durumlarını da olumsuz etkilemektedir. AnkilozanSpondilit, genellikle cinsiyet ve yaş ayrımı gözetmeksizin herkeste görülebilir. Ancak erkeklerde, kadınlardan yaklaşık 3 kat daha fazla görülebilmekte ve hastalığın genellikle 20'li yaşlarda başladığı gözlemlenmektedir" dedi.
Hastalıkta, bel fıtığındaki ağrıdan farklı olarak dinlenme ile ağrının azalmadığı, aksine daha da arttığının görüldüğünü söyleyen Uzm.Dr. Selçuk Dündar, "Belde belirgin bir ağrı olmaksızın, kalça kısımlarında bazen bir tarafta, bazen de diğer tarafta ağrı ile başlaması da sık rastlanan bir durumdur. Özellikle 40 yaş öncesi hastalarda bel ağrısı, sabahları uyandıktan sonra ya da uzun istirahat sonrası belde 1 saatten fazla süren tutulma varsa ve bu tutulma egzersizle azalıyorsa, hastanın mutlaka bir fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanına başvurması gerekir. Tedavide başarı için egzersizler, fizik tedavi ve ilaç tedavisinin birlikte uygulanması gerekmektedir. AnkilozanSpondilit hastalığında geç kalınması ya da uygun tedavi seçeneklerinin uygulanmaması durumunda hastanın vücut omurgasında kamburlaşma oluşabilir. Bu durum kötü görünümün yanı sıra günlük yaşamda da birçok soruna neden olur" diye konuştu.