DERMATOLOJİ uzmanı Dr.Sema Karaoğlu, yaz aylarında aşırı terlemenin mantara yol açtığını, bu nedenle söz konusu dönemde aşırı makyaj yapılmaması gerektiğini söyledi.
Memorial Kayseri Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr.Sema Karaoğlu,
sıcaklarla birlikte terleme, vücudun kıvrımlı bölgelerinde isilik ve mantar görülebildiğine  dikkati çekti. Karaoğlu, şöyle dedi:
''Kasık, meme altları, gıdı, kol altlarında pişikler, özellikle bebeklerde isilikler, gövdede ve ayaklarda mantar enfeksiyonları ortaya çıkabilir. Bu nedenle sıcak havalarda sık duş almak, duştan sonra uygun nemlendiriciler kullanmak, açık renkli ve pamuklu- keten kumaşlardan oluşan giysileri tercih etmek cildin ısı ve nem dengesini korumak bakımından çok önemlidir. Yaz aylarında aknelerde de artış görülmektedir. Mutlaka uygun yıkama jelleri ile yüz, sabah akşam düzenli olarak yıkanmalı, uygun toniklerle rahatlaması sağlanmalıdır."
Aşırı yapılan makyajın yaz aylarında ve özellikle sıcaklarda sorunlara neden olabileceğini belirten Uzman Dr. Sema Karaoğlu, şöyle devam etti:
"Güneş yanıkları ve alerjileri de aşırı sıcaklarda en sık görülen sorunların başında gelmektedir. Tatilde deniz, havuz kenarında olan kişiler, sıcak altında tarlalarda çalışanlar, ışık duyarlılığı yapan ilaç kullananlar (akne ilaçları, epilepsi ilaçları gibi) bağ dokusu hastalığı olanlar, akne rozasea hastası olan kişiler güneş koruyucu kullanmayı ihmal etmemelidir. Ayrıca foto duyarlılık yapabilecek makyaj malzemelerinden kaçınılmalı, yüze de mümkün olduğunca az makyaj yapılmalıdır. Aksi halde güneş yanıkları, lekeler veya var olan hastalıklarda alevlenmeler oluşabilir, güneşten etkilenen bu alanlarda lekeler görülebilir. 'Melasma' denilen ve özellikle yüzde görülen bu durum, tedavisi oldukça uzun süren bir sağlık sorunudur. Sıcak havalarda sık duş alındığından, kullanılan şampuan miktarı da dolaylı olarak artmaktadır. Bu da; hem su hem de şampuan maruziyetine sık kalan deride kuruluk sebebidir. Dolayısıyla her duştan sonra uygun bir vücut nemlendiricisi kullanılması gerekmektedir. Aksi halde kuruluk kaşıntıya neden olarak deride sıyrıklara oda terin etkisi ile de değişik deri enfeksiyonlarına davetiye çıkarabilir."

FOTOĞRAFLI