Erol AKKIR/ ANTALYA, () - NADİR görülen MDS hastası 3.5 yaşındaki Umut Yunus Emrem'e İspanya'dan getirilen kemik iliğinin nakledilmesinin ardından, 2 yıl sürmesi öngörülen zorlu tedavi süreci başladı. Oğlunun başındaki baba Ümit Emrem, Türkiye'de 500 çocuğun ilik beklediğini belirterek, bu konuda hızla harekete geçilmesi çağrısında bulundu.
Nadir görülen MDS (miyelodisplastik sendrom) denilen ve kemik iliğinin yeterince sağlıklı kan hücresi üretmemesi olarak tanımlanan hastalığa yakalanan Umut Yunus Emrem, Şubat ayında ailesiyle birlikte İzmir'den Antalya'daki Özel Medical Park Sağlık Kurumu'na geldi. Umut için önce Belçika'da 6'da 5 uyumlu ilik bulundu, ancak bu ilik nakledilemedi. Baba Ümit Emrem'in 10'da 7 uyumlu iliği, 14 Şubat'ta nakledildi. Uyum sağlanamayınca baba Emrem 21 Mart'ta ikinci kez ilik verdi, yine sonuç alınamadı. Geçen hafta İspanya'da 6'da 6 uyumlu ilik bulunduğu haberini alan aile, büyük mutluluk yaşadı. Madrid'den İstanbul'a gönderilen iliğin kargodan çıkmaması üzerine THY devreye girdi ve ilik bir sonraki Madrid-İstanbul uçağına verilerek, perşembe akşamı Antalya'ya ulaştırıldı. Antalya Özel Medical Park Hastanesi'nin yoğun bakım ünitesinde 9 gündür yatan Umut Emrem'e, Prof. Dr. Akif Yeşilipek ve ekibi tarafından nakledildi.
İLK AY ÇOK ÖNEMLİ
Doktorlar, Umut'a nakledilen iliğin, 2 ila 4 hafta sonunda tutup tutmadığının belli olacağını, daha sonra 2 yıl özel şartlarda özel tedavi uygulanacağını belirtti.
Tekstil işçisi Baba Ümit Emrem, "Umut, yaklaşık üç yıl süren hastalığı süresince akciğer ve beyninde mantar enfeksiyonu ile mücadele etti. Bu arada kalp yetmezliği, kan dolaşım bozukluğu, nabız, tansiyon gibi sorunlarla da karşı karşıya kaldı. İnşallah önümüzdeki iki yıl içinde bu sorunların da üstesinden gelecek" diye konuştu.
500 ÇOCUK İLİK BEKLİYOR
Türkiye'de 500 çocuğun ilik beklediğini söyleyen baba Ümit Emrem, şu çağrıda bulundu:
"Tüm çocuklar için vakit azalıyor. Hepsi de zamanla yarışıyor. Nasıl benim acım onların da acısı olduysa, onların da acısı bizim acımız. Herkesi gönüllü olmaya çağırıyorum. Öncelikle yetkililere sesleniyor ve ilik bankalarının işlerliğinin artması yönünde çalışmalarda bulunmalarını istiyorum."

EA(SU/AAA) (FOTOĞRAFLI)