İZMİR'de tekstil işçisi Ümit Emrem'in 3,5 yaşındaki oğlu Umut Yunus Emrem, genellikle 65 yaş üstünde görülen ve bir tür kemik iliği hastalığı olan Miyelodisplastik Sendromlar (MDS) hastalığına yakalandı. Acilen ilik nakli olması gereken Umut’un ailesi, uygun donör bulunması için bekleyişini sürdürüyor.
Bayraklı ilçesinde oturan tekstil işçisi 30 yaşındaki Ümit Emrem ile 31 yaşındaki ev kadını Emine Emrem çiftinin, İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 4 aylıktan beri tedavi gören oğulları Umut Yunus Emrem, genellikle yaşlılarda görülen MDS hastalığına karşı savaşıyor. Tek çaresi en kısa sürede kemik iliği nakli olan Umut için bir yandan sosyal medyada kampanya başlatılırken, ailesi de her kapıyı çalıyor, Umut’larını yitirmek istemiyor. İlk etapta lösemi teşhisi konulan ancak daha sonra kemik iliğinin yeterince sağlıklı kan hücresi üretmemesi anlamına gelen MDS olduğu anlaşılan Umut’un sağlığına kavuşması için yetkililerden bir an önce uygun iliğin bulunmasını isteyen ailesi, kemik iliği için kan verilmesi konusunda da çağrıda bulundu.
TEŞHİS MDS ÇIKTI
Anne Emine Emrem konuşmakta zorlanırken baba Ümit Emrem, Umut’un 4 aylıkken hastalandığını, 9’uncu ayında lösemi tedavisi gördüğünü ve rahatsızlandığından bu yana 20-30 defa hastaneye yattığını söyledi. Her ay düzenli kontrollerine geldiklerini anlatan Ümit Emrem, “Herhangi bir sıkıntımız yoktu. Bundan iki ay önce, 22 Kasım gibi çocuk fenalaştı. Hastaneye yatırdığımızda kalp atışları çok hızlıydı. Dalak ve karaciğerinde büyüme vardı. Doktorlar Türkiye’de yapılabilecek tüm testlerin yapıldığını söylediler. Yalnız bir türlü teşhis ve tanı konulamıyordu. En sonunda yüksek risk grubuna giren MDS tanısı konuldu” dedi.
DURUMU RİSKLİ
Umut’un iyileşmesi için tek çarenin acilen ilik nakli olduğunu vurgulayan baba Ümit Emrem, “Geçen hafta pazartesi günü enfeksiyon geçirdi. Ağrı, ishal, grip şikayetiyle geldik. Kuru öksürük de başladı. Şu anda tedavisi yapılıyor. Bir an önce uygun ilik bulunup nakil olması gerekiyor. Bu konuda yardım ve destek bekliyoruz” diye konuştu. Umut’un yaşamını sürdürebilmesi için her 2-3 günde bir kan verildiğini de anlatan Emrem, ancak bu verilen kanın tutmaması halinde de risk oluştuğunu, bir an önce çocuklarının sağlığına kavuşması için ilik naklini beklediklerini belirtti. Emrem, “İnsanların dua etmesini, bize destek olmasını, ilik bağışçısı olmasını istiyoruz. Dileğimiz bu” dedi.
--- KUTU ---
MDS NEDİR?
MDS (Miyelodisplastik Sendromlar) kesin nedeni bilinmeyen bir kemik iliği hastalığı. Kemik iliğinin yeterince sağlıklı kan hücresi üretmemesine neden olan bir hastalık olan MDS, sıklıkla kemik iliği yetmezliği olarak adlandırılıyor. MDS asıl olarak yaşlılık hastalığı olarak biliniyor ve hastaların çoğunluğu 65 yaş üzerinde bulunuyor. Ancak MDS genç hastaları da etkileyebiliyor. MDS hastalarının kan hücreleri sayısında azalma (sitopeni) olduğu için enfeksiyon, kanama, anemi ve kolay çürükler görülebiliyor. İlaç tedavileri hala araştırılan MDS, çocuk ve gençlerde görülüyorsa tercihen yakınlarda bulunan uygun vericiden kemik iliği nakli tek tedavi yöntemi.