9-11 Ocak tarihleri arasında Porto Bello Otel'de yapılacak kongrenin açılışına, Vali Yardımcısı Hüseyin Ece, Halk Sağlığı Müdürü Murat Özdemir, TUVSD Federasyonu Bilimsel Kurul Başkanı Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan, TUVSD Federasyon Başkanı Dr. Ahmet Refik Erem, verem savaşı derneklerinin temsilcileri katıldı.
VEREM TÜRKÜLERE KONU OLMUŞ
Açılışta konuşan Vali Yardımcısı Hüseyin Ece, veremin Türkiye'de adına türküler yazılan bir hastalık olduğunu belirterek, "Halkımızın çektiği ızdırabı bu şekilde türkülere dökerek ifade ettiği başka bir hastalık türü var mıdır? Demek ki o kadar çok insanımızın canını yakmış ki türkülere konu olmuş verem hastalığı" dedi.
ÖNEMLİ SONUÇLAR DOĞACAKTIR
Verem hastalığının tedavisiyle ilgili bugüne kadar adeta bir ordunun mücadele verdiğini aktaran Hüseyin Ece, "Bunun kökünü kurutmak için var güçleriyle çalışıyorlar. Zaman zaman istatistiki veriler değişiyor. Ama bıkmadan bu yolda çalışan gruplarımız, hocalarımız, bilim adamlarımız var. Bugün burada başlayan bu kongreyle yapılmış çalışmaların ortak akılla değerlendirilmesi, yeni çözüm yolları, yeni mücadele biçimleri, tecrübelerin paylaşılması gibi konular gündeme gelecektir. Bundan da önemli sonuçlar doğacaktır" diye konuştu.
TÜRKİYE DÜNYAYA GÖRE ÇOK İYİ
Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan ise federasyon olarak 2050 yılına kadar tüberküloz vakalarını elimine etmeyi hedeflediklerini aktardı. Türkiye'deki tüberküloz vakalarının dünya ortalamasına göre çok iyi durumda olduğunu anlatan Prof. Dr. Kılıçaslan, dünyada bu hastalığın görülme sıklığı 100 binde 120 civarında iken, Türkiye'de 100 binde 19.4 olduğunu kaydetti.
İNSANLIĞA YAKIŞMAYAN BİR HASTALIK
Türkiye'deki tüberküloz vakalarının görülme sıklığını 2035-2040 yılına kadar milyonda 1 seviyesine indirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Prof. Dr. Kılıçaslan, "Çünkü bu insanlığa yakışmayan bir durum. Etkeni belli, ilaçlar belli; o zaman neden böyle? Bu, bize, insanlığa yakışmıyor. Bunu hep beraber elimine edeceğiz" diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından kongre kapsamındaki sunumlara geçildi.