İlker AKTAŞ/SAMSUN, () - SAMSUN'daki özel bir hastanede görevli kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı Opr. Dr. Selami Yavuz, akut nezle, alerjik nezle ve sinüzit olan kişilerin mümkün olduğunca uçak yolculuğundan uzak durması gerektiğini söyledi.
Opr. Dr. Selami Yavuz, uçak yolculuğu sırasında oluşabilecek olumsuz durumların alınacak bazı önlemlerle ortadan kalkacağını söyleyerek, şu bilgileri verdi:
"Kulağın sağlıklı duyabilmesi için, kulak zarının dış kulak yoluna bakan tarafındaki yani dış kulak yolundaki basınç ile kulak zarının arkasında kalan orta kulak boşluğunun basıncı aynı olmalıdır. Dış kulak yolunda oluşan basınç değişiklikleri kulak zarında bombeleşme ve çökme gibi olaylara neden olur. Kulak zarındaki bu bombeleşme veya çökme yutkunma esnasında burun ile kulağı birleştiren östaki borusunun açılması ile dengelenir. Orta kulak basıncı ve dış kulak yolu basıncının denkleştirilmesi sonucu kulak zarındaki mevcut bombeleşme veya çökme düzelir. Bu fizyolojik bir olaydır ve yutkunma esnasında gerçekleşir. Östaki borusunun basıncının, denkleme olayında yeterli olamaması kişide, kulakta dolgunluk, ağrı ve işitme azalmasına yol açar."
Akut nezle, alerjik nezle, sinüzit gibi hastalıkların östaki borusunun açılma fonksiyonunu bozarak uçuş esnasında orta kulak basıncının dengelenmesini engellediğini vurgulayan Opr. Dr. Yavuz, "Uçağın kalkış ve inişi esnasında bilindiği gibi dış ortam basıncı hızla değişir. Günümüz uçaklarında kabin basıncı otomatik olarak ayarlanmakla beraber bu ayarlanma öncesinde ve esnasında artan veya eksilen dış kulak yolu basıncı yukarda sayılan hastalıklar esnasında yeterli derecede dengelenemez ve orta kulakta ciddi sorunlar oluşabilir. Böyle bir durumda sık sık yutkunma, bir şeyler yeme, çiklet çiğneme ve burnu tıkayarak yanakları şişirme ve orta kulağa hava pompalama hareketi östaki borusunun açılması ve orta kulak basıncının dengelenmesini kolaylaştırır" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI