Türkiye’deki günlük tuz tüketimi 15 gram ile Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) önerdiği tüketim miktarının tam üç katı. Fazla tuz tüketiminin sebep olduğu yüksek kan basıncı, vücutta ağır hasarlara yol açıyor. Fazla tuz kullanımının oluşturduğu ödemler hipertansiyona, inmelere, böbrek, kalp ve göz hastalıklarına sebep oluyor. Uzmanlara göre, tuzun vücutta meydana getirdiği tahribat, birbirini tetikleyerek domino taşı etkisi gösterebiliyor. Diyaliz ihtiyacını ortaya çıkartabilecek böbrek hasarlarına ve yetmezliklerine neden olabileceği gibi, beyin damarlarına vereceği zararla konuşma bozukluğuna, beyin kanamasına hatta felçlere kapı aralayabiliyor.
Araştırmalar, dünyadaki felçlerin yaklaşık yüzde 60’ının, kalp hastalıklarının ise yaklaşık yüzde 50’sinin sebebinin hipertansiyon olduğunu gösteriyor. Diyetisyenler, tuz tüketimiyle yakından ilişkili olan hipertansiyondan korunmak ve sağlıklı bir geleceğe sahip olmak için ‘şimdiden bir adım atın ve tuz tüketiminizi bugünden azaltın’ tavsiyesinde bulunuyor.
Bir gram daha az tuz tüketerek kalp krizi riskini yüzde 3 oranında azaltılabileceğini unutmayın! Beslenme alışkanlığınızda yapacağınız şu küçük değişikliklerle hastalıklardan kurtulmanız mümkün:
  • Yemeklerinizi tuzla değil, taze baharatlarla tatlandırın. Maydanoz, kekik, fesleğen, dereotu ve nane gibi taze otlar yemeğinize tuzdan çok daha fazla lezzet katacaktır.
  • Tadına bakmadan yemeğinize tuz eklemeyin ve yemek masalarınızdaki tuzluklarla vedalaşın. Böylece tuz kullanımını yüzde 15 azaltabilirsiniz.
  • İşlenmiş ve tüketime hazır birçok üründe yüksek miktarda tuz bulunur. Bunu etiketlerde yazan sodyum miktarlarını inceleyerek hesaplayabilirsiniz. Etikette yazan sodyum miktarını 2,5 ile çarptığınızda içinde yer alan tuz miktarına ulaşabilir ve bu yöntemle o gıdadan ne kadar tuz aldığınızı bulabilirsiniz.
  • Zeytin, peynir ve turşu gibi tuz oranı yüksek olan gıdaları tüketmeden önce suda bekleterek tuz oranını azaltabilirsiniz.
  • Ve sofranızda tuz oranı düşük gıdalara; sebze, meyve, süt, yoğurt ve kuru baklagillere daha çok yer vererek sağlıklı yarınlara bugünden yatırım yapabilirsiniz.