Eyyüp BURUN/GAZİANTEP, () - GAZİANTEP İl Sağlık Müdürlüğü, Türkiye'de ilk defa uygulayacağı 'Riskli Gebe Kartı' projesiyle riskli gebeliklerde bebek ölümlerinin önüne geçmek için riskli 'gebelik takip sistemi' kurdu. İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Metin Karakök, düzenlediği basın toplantısıyla projeyi tanıttı.
Sağlık Müdürlüğü'nde yapılan tanıtım toplantısında projenin amaçlarını anlatan Prof. Dr. Metin Karakök, ülkelerin sağlıkta, en belirgin olan kalkınma göstergesinin anne ve bebek ölüm oranları olduğunu söyledi. Gebelik, doğum eylemi ve lohusalık esnasındaki komplikasyonların, gelişmekte olan ülkelerdeki üreme yaşındaki kadınlar arasında en önemli ölüm nedenlerinden birisi olduğunu belirten Prof. Dr. Karakök, "Gebelik aslında normal ve doğal bir süreçtir. Fakat bazı durumlarda gebe kalmadan önce anne adayının mevcut hastalıkları veya hamilelikten do­layı sonradan gebelik dönemin de ortaya çıkan sorunlar, çeşitli risklerin ortaya çıkmasına yol açmaktadır" dedi.
'RİSKLİ GEBELİKTE DOKTOR TAKİBİ ÇOK ÖNEMLİ'
Riskli gebeliklerde doktor takibinin büyük önem taşıdığının altını çizen Prof. Dr. Karakök, hamilelik döneminin başından itibaren riskli gebelik sınıfına giren kadınlarda, gebelik dönemi risklerinin önceden belirlenip çeşitli tedbirlerle olumsuzlukların en aza indirilmesinin çok önemli olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Karakök, "Bu da ancak hamilelik dönemi boyunca anne adaylarını takip eden hekimlerin gereken sıklıkta muayene ve ayrıntılı inceleme yapmaları ile sağlanabilir" diye konuştu.
'ANNELERİMİZ KORUMA ALTINDA'
Anne ve bebek ölümlerinin azaltmak için Sağlık Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüğü ortak çalışmasıyla 'Annelerimiz Koruma Altında' sloganıyla yeni bir proje oluşturduklarını ifade eden Prof. Dr. Metin Karakök, şöyle konuştu:
"Proje kapsamında riskli gebe tanısı alan anne adaylarına verilecek bir kart ve takip sistemi ile onların doğum öncesi ve lohusalık dönemlerini en sağlıklı şekilde geçirmeleri hedeflenmektedir. Bu kart ile temel hedef riskli gebelerimizin takibinin kolaylaştırılması ve takibi yapan sağlık personelleri arasında koordinasyonun sağlanabilmesidir. Bu projede anne adaylarından ise kendilerine doldurularak verilen kartları, gebelik ve lohusalık dönemi boyunca yanlarında taşıması ve gebelik dışında ki sağlık sorunları için de sağlık tesislerine başvurduklarında kartlarını ilgili hekime göstermesi istenecektir. Anne gittiği tüm sağlık kuruluşunda şikayeti ne olursa olsun muayene olmadan önce bu kartı hekimine gösterecektir. Kart konusunda hekim, hemşire, ebe, 112 personeli olmak üzere tüm sağlık personeli bilgilendirilecektir. Gebe kartını gören hekim anne adayının riskli gebe olduğunu sistemden ayrıntılı bir şekilde görecek ve böylelikle anne ve bebeğe tehlike arz edecek, annenin söylemeyi ihmal ettiği, önemsemediği ya da unuttuğu her şey doktor tarafından bilinecektir."
Hedeflerinin Gaziantep'te, anne ve bebek ölümlerinin tamamen bitirmek olduğunu dile getiren Prof. Dr. Metin Karakök, bu konudaki çalışmaların artarak devam edeceğini de sözlerine ekledi.

FOTOĞRAFLI