Latince adı Morchella Esculenta olan, yöremizde ise Göbek ya da Kuzu Göbeği olarak adlandırılan bir mantar olan göbek, dünyada ilaç sanayinde ve restoranlarda yemeklik olarak kullanılıyor.
Geleneksel Çin tıbbında şifa kaynağı bitkiler arasında yer alan, bağırsak ve mide hastalıklarını tedavi amaçlı olarak kullanılan kuzu göbeği mantarı (morchella conika), Antalya’nın Akseki İlçesi’nde köylülerin gelir kapısı oldu. Nisan- mayıs yağmurlarıyla çam, meşe, gürgen, dişbudak, elma ve ceviz ağaçlarının dibinde yetişen kuzu göbeği mantarını toplayan köylüler, kurutarak kilosunu 600 ile 800 TL’ye varan fiyatlarla satıyor.



KUZU GÖBEĞİ MANTARI

’Morchella’ cinsine ait olan kuzu göbeği mantarı, ortalama 5- 15 santimetre boyunda, kremden koyu kahverengiye kadar değişen renklere sahip.Bal peteğini andıran şapkasıyla kolayca diğer mantar türlerinden ayırt edilebilen kuzu göbeğinin üremesini sağlayan sporları, askus adı verilen bir kese içinde bulunuyor.Bu keseden atılan sporlar uygun sıcaklık ve nemde toprakta çimlenerek mantarı meydana getirir. Kuzu göbeği mantarının dünyada yaklaşık 30 türü biliniyor.İsviçre, Danimarka, İsveç ve Norveç’te Kuzu Göbeği ilaç sanayinde kullanılıyor, Paris’te ise zengin mutfaklarında özel menü olarak servis edilmekte.Fransa'da en pahalı yemek salyangoz karışımlı kuzu göbeği haşlamasıyla yapılıyor ve bir porsiyonu 50 Euro.

Uzun yıllardır geleneksel Çin tıbbında şifa kaynağı bitkiler arasında yer almış ve bağırsak ile mide hastalıklarını tedavi amaçlı olarak kullanılmıştır.Bileşiminde 8 adet amino asit bulunur ve bunlara proteinle vitamin desteği de eklenince lezzet ustası olarak besin dünyasında bir yıldız gibi parlar.Protein değeri etten daha fazla olan kuzu göbeği mantarı zihnin iyi çalışmasına yardımcı olur.Kan yapıcı özelliği ile zayıf ve kansız kimseler için iyi bir gıdadır. Kan yapar ve vücuda kuvvet verir.Vücudun dinç kalmasını sağlar, yorgunluğu giderir.