ÇUKUROVA Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Benli, Türkiye'de kişi başına yıllık beyaz et tüketiminin son 10 yılda 9 kilodan 17 kiloya yükseldiğini söyledi.
İnsanların sağlıklı gelişimi için yeterli protein tüketiminin önemini anlatan Yrd. Doç. Dr. Hakan Benli, Türkiye'de kırmızı et tüketiminin kişi başına yıllık 13 kilogram olduğunu kaydetti. Yrd. Doç. Dr. Benli, beyaz et tüketiminin arttığını da belirterek, "Türkiye'de 10 yıl önce beyaz et tüketimi kişi başına 9 kilogramdı. Bugün bu rakam 17 kiloya ulaştı. ABD'de toplamda kırmızı ve beyaz et tüketimi kişi başına 100 kilograma kadar çıkıyor. Avrupa ülkelerinde de benzer oranlar var. Japonya gibi ülkelerde de balık tüketimi çok yüksek. İnsanların günlük ortalama 100 gram protein kaynağı olan et tüketmesi gerek" dedi.
KIRMIZI ET ÖNEMLİ
İnsan hayatı için kırmızı etin çok önemli bir yere sahip olduğunu da anlatan Yrd. Doç. Dr. Benli, şunları kaydetti:
"Farklı protein kaynaklarından dengeli bir diyete sahip olmalıyız. Kırmızı ette hem yüksek kaliteli protein kaynağı olması hem de özellikle demir ve B vitamini gibi içerik olması önemli. Sağlık açısından, kolesterol seviyesini kontrol etmek isteyen gruplar dışında, doktor tarafından yasaklanmadığı sürece kırmızı et tüketiminin olumsuzluğu yok. Kişinin yaşına, alım gücüne, fiziksel aktivitesine göre, proteinlerin karşılanması için en az günlük 100 gram et tüketimi önem taşıyor. Yılda bu 36-40 kilogram eder. Fazlasından da kaygılanmamak gerekiyor. Etin kas dokusu değil ya dokusu daha çok sağlığı tehdit edebilir. O da içerdiği kolesterolden ama vücudun kolesterol ürettiğini biliyoruz. Ama aşırıya kaçmadan kırmızı etin zararlı olduğunu iddia etmek bilimsel bir veriye dayandırılmaz."