MALATYA'daki İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü'nün Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de 30 bine yakın hastanın hayatlarını sürdürebilmek için organ nakli beklediğini söyledi.
3- 9 Kasım Organ Bağışı haftası dolayısıyla İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz Türkiye’de organ bağışlarının az olmasına dikkat çekerek organ bağışı konusunda vatandaşlara çağrıda bulundu.
CANLI VERİCİDEN ÇOK KADAVRADAN NAKİL YAPMALIYIZ
Ülkemizde organ bağışı bilincinin çok iyi yerleşmediğini vurgulayan Prof. Dr. Sezai Yılmaz, "İnsanlar ailesinden birisinin beyin ölümü gerçekleştiğinde kaybettikleri yakınlarının vücut bütünlüğü bozulmasın diye organ bağışı yapmıyor, ama ailelerinden biri hasta olduğunda kendisi organının yarısını veriyor. Ölümüzün organını bağışlamıyoruz ama dirimizin organını veriyoruz. Bu nedenle organ bağışı konusunda toplumun bilinçlenmesi gerekiyor. Organ bağışına sizin ya da yakınlarınızın ne zaman ihtiyaç duyacağınızı bilemezsiniz. Ülkemizde beyin ölümü kavramı daha iyi anlatılarak organ bağışı sayısı artırılmalı. Beyin ölümü ile gerçek ölüm arasında hiçbir fark olmadığı insanlara anlatılmalı" diye konuştu.
30 BİNE YAKIN HASTA NAKİL İÇİN ORGAN BAĞIŞLARINI BEKLİYOR
Prof. Dr. Sezai Yılmaz, Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkemizde 30 bine yakın hastanın hayatlarını sürdürebilmek için organ nakli beklediğini ifade etti. Nakillerde başarı oranlarının yıllara göre arttığını belirten Prof. Dr. Yılmaz, hastalarının yüzde 90’dan fazlasının sağlıklı bir şekilde evlerine döndüğünü belirtti. Prof. Dr. Yılmaz ayrıca "Ülkemizde organ nakilleri dünya standardında yapılmakta, hatta dünya standardının üzerine bile çıkmaktadır" diyerek karaciğer naklinde Malatya’yı dünyada önemli bir merkez haline getirmekteki kararlılıklarını vurguladı.