Türkiye'de AIDS Hastası Sayısı Giderek Artıyor
Birleşmiş Milletler'in AIDS ile mücadele kuruluşu UNAIDS yeni yayımlanan küresel raporunda son yıllarda AIDS ile mücadelede özellikle de anneden bebeğe HIV virüsü geçişinin durdurulmasında önemli aşama kaydedilmesine rağmen, HIV vakalarında düşüşün durduğuna dikkat çekildi.
TÜRKİYE'DE ARTIŞ VAR
Rapora göre, son beş yılda her sene yaklaşık 1,9 milyon kişi HIV virüsüne yakalandı veTürkiye'de de AIDS hastası sayısında artış gözlemlendi.
EN FAZLA VAKA ABD'DE
Geçen yıl Orta Avrupa ve Kuzey Amerika'da yaklaşık 91 bin kişi HIV virüsüne yakalandığı belirtilen raporda, HIV vakalarının yarısından fazlasının ABD'de, dörtte birinden fazlasının ise Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Türkiye, İngiltere ve Kuzey İrlanda'da görüldüğü ifade edildi.

UYUŞTURUCU KULLANANLAR BİRBİRİNE BULAŞTIRIYOR

Doğu Avrupa ve Orta Asya'da 2010-2015 yılları arasında HIV vakalarında yüzde 57 artış yaşandığı kaydedilen raporda, bu iki bölgede her 10 vakadan 9'unun Rusya ve Ukrayna'da görüldüğü, HIV vakaların yaklaşık yarısına ise madde bağımlıları arasında ortak uyuşturucu iğne kullanımının neden olduğu belirtildi.

Raporda, HIV vakalarında daha önce düzenli bir düşüşün gözlemlendiği Karayipler'de son beş yılda yüzde 9, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da ise yüzde 4 artış yaşandığı ifade edildi.
"YENİDEN YAYILIRSA KONTROL ETMEK İMKANSIZLAŞIR"
UNAIDS Genel Direktörü Michel Sidibe ise rapora ilişkin yaptığı açıklamada, HIVvirüsünün yeniden yayılmaya başlaması durumunda salgını kontrol etmenin imkansız olacağı uyarısında bulundu.
35 MİLYON KİŞİ AIDS'TEN ÖLDÜ

Rapora göre, HIV virüsü baş gösterdiğinden bu yana yaklaşık 78 milyon milyon kişi AIDS'ye yakalanırken, 35 milyon kişi bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetti.
HER YIL 2 MİLYON YENİ HASTA
Dünya genelinde ise yaklaşık 36,7 milyon kişi HIV virüsü taşıyor. Her yıl yaklaşık 2 milyon kişi HIV virüsü kapıyor, 17 milyon kişi AIDS tedavisi görüyor, 1,1 milyon kişiyse AIDS nedeniyle hayatını kaybediyor.