KADIN Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Dr.Turgut Aydın  "Tüp bebek tedavisinde hasta dostu tedaviler gündeme geldi; fakat bu yaklaşımların sonucunda daha az embriyo geliştiği için, embriyo seçme şansının azalması başarının istenilen seviyeye ulaşmasını engelledi. Tüp bebek işlemi esnasında geliştirilen bütün embriyoların dondurulup daha sonra transfer edilmesi gündeme geldi" dedi.
Acıbadem Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Dr.Turgut Aydın, tüp bebek tedavisinde normal adet düzeylerine oranla çok yüksek hormon değerlerine ulaşabildiği için bütün bilim insanlarının daha fizyolojik tedavi arayışlarına girdiğini söyledi. Dr. Aydın, bunun üzerine hasta dostu tedavilerin gündeme geldiğini belirterek,  şöyle dedi:
"Bu yaklaşımların sonucunda daha az embriyo geliştiği için, embriyo seçme şansının azalması başarının istenilen seviyeye ulaşmasını engelledi. Tekrarlayan IVF başarısızlığı hikayesi olan hastalarda, tüp bebek işlemi esnasında geliştirilen bütün embriyoların dondurulup daha sonra transfer edilmesi gündeme geldi. Bazı merkezlerden de bu konuda çok başarılı sonuçların gelmesi yöntemin bu tür hastalar için akla, mantığa ve bilimsel zemine oturan çok iyi bir alternatif olarak pratiğimize girmesini sağladı. Embriyo ve sperm çocuk sahibi olmayı engelleyebilen çeşitli risklere karşı daha sonra tüp bebek tedavisinde kullanılmak üzere dondurulabiliyor. İnsan hücre veya dokularını dondurma yöntemi, tüp bebek yönteminin kendisi veya mikroenjeksiyon yönteminin tedaviye eklenmesi gibi, yardımla üreme teknolojisinde önemli bir yere sahip. Günümüzde embriyo, yumurta, sperm ve yumurtalık dokusu dondurulur hale geldi."
Embriyo dondurma işlemleri ile ilgili şu bilgiler verildi:
* Tüp bebek işlemi yapılan hastada transfer edilen embriyo dışında kalan sağlıklı embriyolar dondurulabilir.
* Tedavi esnasında gebe kalındığında anne adayının sağlığını riske edecek aşırı yumurta gelişme durumunda, rahim içi tabakasının aşırı ince ölçülmesi veya kanamanın olması durumunda, çatlatma iğnesinin yapıldığı gün progesteron hormonunun aşırı yükselmesi durumunda gelişen embriyolar dondurulup daha sonraki aylarda transfer edilebilir.
* Hasta kanser tedavisi alacaksa veya yumurtalıkları menopoza sokma riski olan başka hastalık tedavisi alacaksa tüp bebek tedavisi ile geliştirilen embriyolar dondurulur ve hastalıkların tedavisinden sonra transfer yapılabilir.

OE(OE/İD) (FOTOĞRAFLI)