'DUMANSIZ Hava Sahası' uygulamasında tiryakileri cezalar da durduramıyor. Muğla Halk Sağlığı Müdürü Dr. Nuri Ceyhan, 4207 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun kapsamında bu yılın 9 ayında il genelinde 27 bin 721 işyerinde denetleme yapıldığını, ihlal tespit edilen 128 işletmeye 219 bin 88 lira, 92 kişiye de 8 bin 96 lira olmak üzere toplam 227 bin 184 lira ceza kesildiğini söyledi.
Muğla Halk Sağlığı Müdürü Dr. Nuri Ceyhan, 4207 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun kapsamında denetimler yaptıklarını belirtti. 2013 yılının 9 ayında il genelinde 27 bin 721 işyerinde denetleme yapıldığını kaydeden Ceyhan, denetlemede kapalı alanda sigara içiren, sigara reklamı yaparak satışını yapan işyerlerine ve sigara uyarı tabelaları olmayan işletmelere cezai işlem uygulandığını, kapalı ortamda sigara içen vatandaşlara da ceza kesildiğini dile getirdi. Ceylan, "İhlal tespit edilen 128 işletmeye 219 bin 88 lira, 93 kişiye 8 bin 96 lira ceza kesildi” dedi.
Ceyhan, bireye yönelik koruyucu hizmetlerin yürütülmesini ve toplum sağlığının korunmasını sağlamak için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Sigaranın zararlarının önlenmesi adına tamamen çağa uygun dijital ortamda denetimlerini yaptıklarını belirterek, “Ellerinde dumansız hava tabletleriyle kayıt işlemlerini yaparken, bakanlık ise anında yapılan kayıtları GPRS ortamında, kontrol mekanizmasını da çalıştırıyor. Dumansız hava sahalarında yapılan sigara denetimi raporları tablet bilgisayarlarla doğrudan Sağlık Bakanlığı'na bildirilmekte ve tütün denetimlerinin dijital ortamda yapılması ve denetimin aynı anda merkez tarafından görülebilmesi sağlanmaktadır" dedi.
Sigara yasağına uyulmadığı durumlarda 155 Polis İmdat, 156 Alo Jandarma ve Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi’nin (SABİM) 184 numaralı ihbar hatlarını 7 gün 24 saat aranabileceğini belirten Ceyhan, "Bakanlığımız Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı'nı sigarayı bırakmak isteyenlere destek olmak amacıyla 27 Ekim 2010'da kurdu. Danışma hattına gelen çağrılar, sigara bırakma konusunda eğitim almış operatör aracılığı ile 7/24 saat hizmet verecek şekilde karşılanıyor. Gelen çağrıları karşılayan operatörler tarafından danışanlara sigaranın zararları hakkında bilgi aktarılmakta ve sigara kullanım alışkanlıklarını tespit etmeye yönelik bağımlılık değerlendirme ölçeği uygulamaktadır. Yapılan değerlendirme sonucunda bağımlılık düzeylerine göre kişilere ya sigara bırakma planı yapılmakta ya da kişiler sigara bırakma polikliniğine yönlendirilmektedir. İl genelinde 9 hastanemizde Sigara Bırakma Polikliniği hizmeti sunuluyor. Halk Sağlığı Müdürlüğümüz ve müdürlüğümüze bağlı Toplum Sağlığı Merkezleri'nde personel eğitimlerimiz sigarayı bırakma ve boykot günlerinde hız kazanarak devam ediyor" diye konuştu.