ANTALYA'nın Manavgat İlçesi'nde oturan ve 17 yıldır kronik böbrek yetmezliği nedeniyle hemodiyaliz tedavisi gören 45 yaşındaki Seher Akman'a, tüm damarları tıkandığı için son tedavi şansı olarak karın diyalizi (Periton diyaliz) yöntemi uygulanıyor. Ancak steril yaşam alanı gerektiren bu tedavi, Seher Akman'ın oturduğu Manavgat'ın Karakaya Köyü'ndeki evinde bulunmuyor.
Antalya'nın Manavgat İlçesi Karakaya Köyü'nde 1'i zihinsel engelli 3 çocuk annesi Seher Akman, 17 yıldır kronik böbrek yetmezliğiyle yaşam mücadelesi veriyor. Yıllar süren tedavisi nedeniyle tüm damarları tıkanan Seher Akman'a doktorlar son tedavi şansı olarak 'karın diyalizi' yöntemini uygulamaya başladı. Ancak steril bir yaşam alanı gerektiren bu tedavi, Seher Akman'ın yaşadığı müstakil köy evinde bulunmuyor.
BAŞKA ŞANSI KALMADI
Hastalığı nedeniyle 17 yıldır haftada 3 kez hemodiyaliz tedavisi gördüğünü belirten Seher Akman, tüm damarları tıkandığı için artık karın diyalizinden başka tedavi şansının kalmadığını söyledi. Damarlarının açılması için bugüne kadar yılda 2- 3 kez ameliyata girdiğini anlatan Seher Akman, "Damarlarım tıkanıyor, doktorlar açıyor. Damarların açılması için 20'ye yakın ameliyat oldum. Artık evde karın diyalizi tedavisi olmazsam yaşama şansımın kalmadığını söylediler. Evde temiz bir ortam gerekiyor" dedi.
EVİMİZ UYGUN DEĞİL
Annesinin artık hemodiyalize girme şansı kalmadığını dile getiren 22 yaşındaki Esra Akman ise "Bu yüzden annemin evde karın diyalizi tedavisi görmesi gerekiyor. Ancak evde gerekli koşullar yok. Annemin durumu çok ağır. Karın diyalizi artık son şansı. Enfeksiyon kapmaması gerekiyor. Evde bir hastane ortamı gibi steril bir ortam oluşturmamız gerekiyor. Bunun maliyeti yaklaşık 50 bin TL. Evimiz normal yaşam koşullarına bile uygun değil. Yardıma ihtiyacımız var" diye konuştu.
TÜM DAMAR YOLLARI TIKALI
Başkent Üniversitesi Alanya Hastanesi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Gültekin Gençtoy da Seher Akman'ın uzun süredir diyalize girmesinden dolayı tüm damar yollarının tıkandığını ve yakın zamanda kendisine karın diyalizi tedavisine başlandığını kaydetti.
Hastanın şu anda hastanede tedavi gördüğünü ancak köyde yaşadığı evin karın diyalizi tedavisi için uygun olmadığına dikkati çeken Doç. Dr. Gültekin Gençtoy, "Hastamızın daha iyi bir evde yaşamak için ekonomik gücü yok. Hastamızın karın diyalizi dışında başka bir çaresi de kalmadı. Daha önce bir kez böbrek nakli operasyonu geçirmiş. Fakat takılan böbrek bir süre sonra işlevsiz hale geldiği için çıkarılmış. Şu anda hastaya yeni bir böbrek verebilecek bir aday da mevcut değil" dedi.
KARIN DİYALİZİ BASİT BİR YÖNTEM
Evde diyaliz tedavilerinin günümüzde gelişmekte olan bir yöntem olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Gültekin Gençtoy, şunları kaydetti:
"Evde hemodiyaliz de mümkün ancak henüz çok yaygınlaşmış bir tedavi değil. Bunun için eve su sistemi kurulması, hemodiyaliz makinesinin alınması ve hasta eğitimi gerektiriyor. Şu an bizim hastamız için pek uygun değil. Ancak evde diyaliz tedavisi, hastanın kendisinin ve yakınlarının yardımıyla rahatlıkla yapabileceği bir tedavi yöntemi. Çok daha basit, hastaneye bağımlılıktan kurtaran ve beslenmesi daha rahat bir tedavi yöntemidir. Damarları dinleneceği için daha sonra kullanılabilecek hale geliyor. Bu hastamız damarlardan yana çok sıkıntı çekmiş. Tüm damarlarında tıkanmalar meydana gelmiş durumda. Şu andan itibaren herhangi bir damar yolunu kullanma şansımız yok. Tek seçeneğimiz böbrek nakli veya karın diyalizi tedavisi."