KONYA'da beyin sapı tümürüne yakalanan 2,5 yaşındaki Ayhan Akyüz, göbeğinden sıvı gıdalarla beslenirken, akciğerlerinin de fonksiyonlarını yitirmesi sonucu solunum cihazına bağlı yaşam mücadelesi veriyor. Ailenin tek isteği oğullarını hijyenik ortamda bakımını yapıp, ömrünü birazda olsun uzatabilmek.
Konya'da organize sanayi bölgesindeki bir fabrikada işçi olarak çalışan 2 çocuk babası Mustafa Akyüz ile ev kadını Nurkadın Akyüz çiftinin 2.5 yaşındaki oğlu Ayhan Akyüz'de, geçen Ağustos ayında gözlerinde kayma ve sürekli ağlama rahatsızlığı başladı. Akyüz ailesi bunun üzerine oğullarını Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde götürdü. Burada yapılan tetkiklerde minik Ayhan'ın beyin sapında tümör olduğu tespit edildi. Doktorlar, tümörün ışın tedavisiyle yavaşlatılabileceğini ve ameliyatla da tümörün alınabileceğini söyledi. Bunun üzerine ameliyata alınan Ayhan Akyüz'ün beyindeki 5 santimetrelik tümörün yarısı alındı.
SOLUNUM CİHAZINA BAĞLANDI
Ameliyatın ardından yoğun bakım ünitesine alınan Ayhan Akyüz'ün, yaklaşık 3 ay boyunca solunum cihazına bağlı olarak tedavisine devam edildi. Bu sırada yapılan tetkiklerde akciğerlerinin fonksiyonlarını yitirdiğini saptanan Ayhan'ın, boğazından delik açılarak solunum cihazı bağlandı ve taburcu eldi. Evinde solunum cihazına bağlı olarak yaşam mücadelesi veren Ayhan, göbeğinden verilen sıvı mamalarla besleniyor.
Oğlunun yakında kemoterapiye başlayacağını belirten anne Nurkadın Ayküz, ilaçlarını ve tedavi masraflarının eşinin sigortası sayesinde karşılandığını ancak medikal parçaları kendileri satın aldıklarını kaydetti.
Akyüz, şunları söyledi:
''Solunum cihazı için kullanmamız gereken ve sigortanın karşılamadığı 'sonda' gibi medikal malzemeler var. Bunları kendi imkanlarımızla karşılıyoruz ve aylık 400 liraya yakın para ödemek zorunda kalıyoruz. Ayrıca 200 lira da ev kirası veriyoruz. Eşim asgari ücretle organize sanayide bir fabrikada işçi olarak çalışıyor. Evin ve oğlumun sağlık masraflarını karşılayabilmek için her gün fazla mesai yapmak zorunda kalıyor. Doktorlar oğlumun hijyenik bir ortamda ve kaloriferli bir evde kalması gerektiğini söylediler. Ancak biz elimizdeki imkanlarla ancak sobalı bir evde oturabiliyoruz. Odanın bir tanesini onun için ayırdık. Oda içerisinde toz olmaması gerektiği için halıları kaldırdık. Oğlumun yaşam ömrünü uzatmak için elimizdeki tüm imkanları zorluyoruz.''
4 yaşındaki Esmanur Akyüz de, hasta yatağındaki kardeşi Ayhan Akyüz'ün başından biran olsun ayrılmıyor ve kardeşinin moralini iyi tutmaya çalışıyor.
BEYİN SAPI TÜMÖRÜ
Beyin sapı tümörü, insanda çeşitli hayati fonksiyonları kontrol eden beynin alt tarafında bulunan ve iki yarıküreyi ve omuriliği birbirine bağlayan beyin sapında oluşuyor.