Emre BAYLAN/ ANTALYA, () - TÜRKİYE Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) Başkanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, tüm yılın yorgunluğunun atıldığı otel havuzlarının, çıkılan yurt dışı seyahatlerin enfeksiyon hastalıklarına neden olabileceğini, bu hastalığa karşı yeterli önlem alınmazsa ölümcül sonuç yaratabileceğini söyledi. Prof. Dr. Leblebicioğlu, "Enfeksiyon hastalıkları menenjit hastalığına, kan yayımı dediğimiz sepsise neden olabilir" dedi.
Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği'nin bu yıl 5'incisini düzenlediği Türkiye EKMUD Kongresi Antalya'da yapıldı. Dernek Başkanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, yaz aylarıyla birlikte yurt içi ve yurt dışı seyahatlerin arttığını anımsatarak seyahat enfeksiyonlarına dikkati çekti.
OTELLERDE BEKLEYEN OLASI TEHLİKELER
Özellikle tatil için tercih edilen otellerin havuzlarında, yeterince kontrol edilmiyor ve dezenfeksiyonu yapılmıyorsa mikroorganizma bulaşma riski olabileceğini belirten Prof. Dr. Leblebicioğlu, bu noktada kişisel olarak alınabilecek önlemlerin başında havuz kenarında çocukların altının değiştirilmemesi ya da buna izin verilmemesi geldiğini söyledi. Prof. Dr. Leblebicioğlu, "Mikroorganizma açısından en zengin olan şey dışkıdır" dedi.
Prof. Dr. Leblebicioğlu, ayrıca otel tipi mekanlarda açıkta olan yiyeceklerin paylaşıldığını, yiyeceklerin günlük tüketilmesi ve saklama koşullarına uyulmasının yanı sıra bu yiyeceklerin çatal, bıçak gibi araçlarla alınması gerektiğinin altını çizdi. Prof. Dr. Haluk Leblebicioğlu, aksi durumlarda bulantı, kusma ve ishalle kendini gösteren besin zehirlenmelerinin söz konusu olabileceği noktasında uyardı.
'HASTALIKLARINA DA BAKIN'
Yurt dışı seyahatlerde Türkiye'de olmayan bambaşka enfeksiyonlarla karşılaşılmasının muhtemel olduğunu kaydeden Prof. Dr. Haluk Leblebicioğlu, gidilen ülkenin bu yönüyle de iyi araştırılması, gerekiyorsa aşıların yapılması gerektiğini söyledi. Özellikle Afrika ülkeleri için sıtma ve sarı humma, Ortadoğu ülkeleri için de solunum yoluyla bulaşan corona virüsü konusunda ikazda bulunan Prof. Dr. Leblebicioğlu, ne kadar cezbedici olursa olsun açıkta satılan yiyeceklerden ve temiz olmayan sulardan uzak durulması gerektiğini vurguladı.
SONUÇ ÖLÜM OLABİLİR
Enfeksiyon hastalıkları için yeterli önlem alınmazsa tedavi maliyetlerinin arttığını, hastane yatış süresinin uzadığını ve sürecin ölümle dahi sonuçlanabildiğini belirten Prof. Dr. Leblebicioğlu, "Enfeksiyon hastalıkları menenjit hastalığına, kan yayımı dediğimiz sepsise neden olabilir. Fakat enfeksiyon hastalıklarının iyi yanı korunabilir olmalarıdır" diye konuştu.
KENE TEHLİKESİ GEÇMEDİ
Kongre düzenleme kurulu üyesi Prof. Dr. Haluk Vahapoğlu da yaz aylarıyla birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nin yeniden bir tehlike olarak ortaya çıktığını söyledi. Hastalığın sadece Türkiye'de değil çevre ülkelerde de görüldüğünü dile getiren Prof. Dr. Vahapoğlu, "Ülkemizde sağlık koşullarının, bakımın iyi olmasından, vatandaş bilincinin yüksek olmasından dolayı ölüm oranları oldukça düşük. Ama yine de ölümcül bir hastalık, yüzde 5 civarında ölüm oluyor" dedi.
ALINACAK ÖNLEMLER
Hastalığın kesin tedavisi olmadığını sadece destek tedavisi ve çok iyi bir bakımla atlatılabildiğini kaydeden Prof. Dr. Vahapoğlu, bu hastalıktan korunmak için şu tavsiyelerde bulundu:
"Yaz aylarında orman bölgeleri, orman bölgelerine yakın yerleşim yerleri kenelerle temas noktasında risk yaratıyor. Vatandaşlarımızın bu bölgelerde kene temasını kontrol etmesi lazım. Dışarıdan geldikleri zaman vücutlarına bakmaları, ormanlık alanlarda paçalarını açık bırakmayacak tedbirler almaları gerekiyor. Kene tutunması gördükleri zaman sağlık kuruluşlarına başvurarak çıkartılması lazım. Kenenin erken çıkartılması, kesin bir şekilde Kırım Kongo hastalığının gelişimini engelliyor. Piknik sonrası çocukların da çok iyi kontrol edilmesi gerekiyor."
Prof. Dr. Haluk Vahapoğlu, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nin tedavisi için 1- 2 yıl gibi kısa bir süre içinde, katkı sağlayacak, çözüm üretecek antiviral ilaçların piyasada olmasını beklediklerini söyledi.

EB(SU/BT) (FOTOĞRAFLI)