İZMİR’deki Ege Üniversitesi Hastanesi’nde tedavisi süren, 50 binde 1 hastada görüldüğü belirtilen 'Omen Sendromu' rahatsızlığı bulunduğu için kemik iliği nakli olması gereken 5 aylık Tahla bebeğe, sevindirici haber ABD'den geldi. Yüzde 90 oranında uygunluk gösteren kordon kanındaki kök hücrenin, daha önce verilmesi planlanan hastanın kısa süre önce hayatını kaybetmesi üzerine, Talha bebeğe yaşam umudu oldu. 3 Mart’ta kök hücrenin nakledileceği Talha bebeğin annesi Belma Çelebi, onu yeniden bağrına basmanın mutluluğunu yaşayacağını, baba Muhammet Çelebi ise, o tarihin oğlunun gerçek doğum günü olacağını söyledi.
Aydın’da dünyaya gelen Talha bebek, 34 günlük olduğunda yüzünde sivilceler çıktı, vücudunda da kızarıklıklar oluştu. Aydın’da 13 gün süren tetkiklerde tam olarak teşhis konulamayan Talha bebek, Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi’ne sevk edildi. Buradaki testler ardından talihsiz bebeğin 50 binde bir kişide görülen 'Omen sendromu' hastası olduğu ortaya çıktı. Doktorlar. Talha bebeğin hayatta kalmasının, kök hücre yada kemik iliği nakline bağlı olduğunu belirtti. Bunun üzerine yaşam maratonu başladı. Ailenin, sosyal medyadan yaptığı çağrıların yanı sıra Türkiye ve dünyadaki kemik iliği bankalarında da donör taraması yapıldı. Buralardaki araştırmalar sonrasında ABD’deki kemik ilğili bankasında bulunan 3 donör ile 1 kordon kanının uygunluk gösterebileceği saptandı.
KANIN VERİLECEĞİ HASTA ÖLDÜ
Bu donörlerin incelenmesi ardından kordon kanındaki kök hücrenin Talha için yüzde 90 oranında uygunluk gösterdiği belirlendi. Sonkaki aşamada bu kan üzerinde yapılması gereken ve üç hafta süren kort taramasına ise, aynı kök hücrelerin daha önce nakledilmesinin planlandığı hasta hayatını kaybetmeden yapıldığı için gerek olmadığına karar verildi. Başka bir hastanın acı haberinin Talha bebek için umut olmasının yanı sıra, o hasta için yapılmış testler nakilde, 3 hafta gibi yaşamsal öneme sahip, çok kritik bir zaman kazandırdı. Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi’nde, İmmünoloji bölümünde yatan Talha bebeğin, önümüzdeki 3 Mart’ta yapılması planlanan nakile 10 gün kala, Onkoloji servisindeki, özel odaya alınacağı burada da hazırlık sürecini geçireceği belirtildi.
"OĞLUMUN GERÇEK DOĞUM GÜNÜ 3 MART OLACAK"
Talha bebek için gerekli kök hücrenin bulunduğu müjdesini doktorlardan alınca çok sevinen anne Belma Çelebi, şunları söyledi:
"O an çok büyük mutluluk yaşadım. Bebeğimizi daha 34 günlükken hastane koridorlarında gezdirmeye başladık. Sonra da zorlu süreç başladı. Şimdi mutlu sona çok yakın olduğumuzu hissediyorum. Nakil ardından hücrenin bebeğime uyum göstermesiyle oğlumu o zaman gerçek manada kucağıma alarak, mutluluk gezilerine çıkacağım."
Baba Muhammet Çelebi ise, "Oğlumun gerçek doğum günü; 3 Mart tarihi olucak. Çünkü bu zorlu sürecin ardından umut ederim kök hücre de uyum gösterir. İşte o zaman gerçek yaşamına başlamış olacak. Burada bize destek veren herkese, devlet görevlilerine minnet duyuyorum" diye konuştu.