AKDENİZ Üniversitesi'nde (AÜ) başlayan 2. Tıbbi Jeoloji Çalıştayı'nda konuşan İzmir İleri Teknoloji Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Alper Baba, "Suya karışan ağır metaller sağlığımızı tehdit ediyor" dedi.
Bazı jeolojik faktörlerin çevre ve insan sağlığı üzerine etkisi ve bunlara sebep olan sorunların çözümlenmesi amacıyla ilki 4 yıl önce düzenlenen 'Tıbbi Jeoloji Çalıştayı'nın ikincisi, AÜ'de gerçekleştiriliyor. AÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü ve Jeoloji Mühendisleri Odası'nın işbirliğiyle Hukuk Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen ve 3 gün sürecek çalıştaya, 6 ülkeden 31 üniversite ve 13 farklı kuruluştan 44 temsilci katılıyor.
Ortak açıklama yapan çalıştay başkanları AÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Gürhan Yalçın ve Jeoloji Mühendisleri Odası Genel Başkanı Dündar Çağlan, bazı jeolojik faktörlerin çevre sağlığı üzerine etkisi ve bunlara sebep olan sorunların, küresel sorun olmaya devam ettiğine dikkat çekti.
SULARDAKİ AĞIR METALLER
Çalıştayın açılışında konuşan İzmir İleri Teknoloji Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Alper Baba, ülkemizin birçok bölgesinde içme sularına karışan ağır metallerin kronik hastalıklara yol açarak, insan sağlığını tehdit ettiğini belirterek, şöyle dedi:
"Tayvan'ın Tainen bölgesindeki yer altı sularındaki yüksek arsenik nedeniyle 750 kişinin ayağı kesildi. Ülkemizde 12 milyon kişinin asbest tozu, 500 bin kişinin eriyonit mineral tozu, 15 milyon kişinin kömür, kuvars tozu ve diğer mineral tozlar, 2 milyon kişinin Radon gazı, 12 milyon kişinin likitin üstünde arsenikli su, 2 milyon kişinin florlu su, 35 milyon kişinin sağlığının iyot yetersizliğinden olumsuz etki altında olduğu çeşitli çalışmalarda vurgulanmaktadır."
Doç. Dr. Gürhan Yalçın ise bu sorunların çözümlenmesinde son yıllarda ciddi adım atıldığını ve 'Tıbbi Jeoloji' teriminin gündeme girdiğini belirterek, "Jeoloji, hidrojeoloji, tıp, biyoloji, kimya, fizik, çevre, diş hekimliği, halk sağlığı, hastaneler, Ar-Ge laboratuarları, gıda, ziraat- toprak, maden gibi birçok uygulamalı- bilimsel disiplinde jeolojik faktörlerin çevre sağlığı üzerine olan etkileri araştırılarak önemli bulgular elde edilmiştir" diye konuştu.
Katılımcılar çalıştayın son gününde, Alanya'daki Damlataş ve Dim mağaralarında teknik incelemelerde bulunacak.