DÜNYA Sağlık Örgütü'nün Suriye'de çocuk felci hastalığının görüldüğünü açıklamasının ardından harekete geçen Sağlık Bakanlığı, Suriye ile komşu olan 7 il ve Suriyeli mültecilerin yoğunlukta olduğu şehirlerde, 5 yaşından küçük çocuklara yönelik aşılama kampanyası başlattı. Şırnak'ta sağlık ekipleri, evleri tek tek dolaşarak çocukları da aşı yapmaya başladı.
Şırnak Halk Sağlığı Müdürlüğü'nde başlatılan aşı kampanyası nedeniyle düzenlenen törene, Şırnak Vali Yardımcısı Mustafa Akgül, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hayam Elçi, Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirilen Dr. Necmetin Yazıcıoğlu, sağlık ekipleri ve aileler katıldı. Vali Yardımcısı Mustafa Akgül, çocuk felci aşısı Türkiye'de daha önce görülmediğini ve çocuk felci aşısı yapılmadığını belirterek, "Ama Suriye'deki savaştan, kıtlıktan yaşanan salgınlardan dolayı, Suriyeli kardeşlerimizin çocuklarında çocuk felçi çıkmaya başladı. Bu çocuk felci salgın ve bulaşıcı bir hastalık olduğu için Sağlık Bakanlığımız da halk sağlığı müdürlüğümüz aracılığıyla 7 ilimizde 0-5 yaş grubu tüm çocuklarımızda çocuk felci aşısı yapıyoruz. Bunu sadece tavsiye etmiyoruz rica ediyoruz, yani çocuklarımızın geleceği için bu şart. Suriye'deki iç savaş devam ediyor ve oradan ülkemize gelen kardeşlerimiz var. Bu bulaşıcı olduğu için lütfen bu aşıyı yaptıralım, ben ilk önce çocuğuma yapıyorum" dedi.
İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hayam Elçi de, kent merkezindeki bir çok noktada aşılama yapıldığını belirterek, "Bu Şırnak'ın her yerinde, istasyonlarımızda ve ayrıca ev-ev ekiplerimiz dolaşıyor. Bu aşıya başvurmayanların da kapılarına gidiyoruz. Şu an Şırnak genelinde 150 ekibimizle birlikte dolaşıyoruz. 35 araçla elimizden geleni yapıyoruz. Halkımızdan duyarlılık bekliyoruz, çünkü 1998 yılından beri dünyada bulunmayan bir vaka yeniden ortaya çıktı. Bize bulaşmaması için herkesin çocuğunu aşı yapmasını talep ediyoruz" diye konuştu.
Sağlık Bakanlığı görevlisi Dr. Necmetin Yazıcıoğlu ise, "Şırnak'ta 150 ekip köy-köy, mezra-mezra dolaşmaktadır. Tüm arkadaşlar doğa şartlarına aldırmadan, ev-ev dolaşarak kapı kapı dolaşmaktadırlar. Biz Şırnaklılar'dan şunu istiyoruz; gerçekten bu iki damla dediğimiz polio, geçekten çocuk felcini ortadan kaldırıyor. Gelecekte daha rahat koşabilmelerini sağlıyor" diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardında çocuklara aşı yapıldı. Yapılan ilk tur aşının tamamlanmasının ardından, 1 ay sonra ikinci tur aşılamaya geçileceği belirtildi.