Serhat TEZCAN - Mehmet İNAN/BURSA, () - ULUDAĞ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde siroz hastalığı nedeniyle tedavi gören Suriyeli 55 yaşındaki Jamal Eddin Nahawi, oğlunun karaciğerden alınan parçayla hayata tutundu.
Suriye'nin Halep Kenti'nde siroz hastalığına yakalanan Jamal Eddin Nahawi, iç savaştan dolayı tedavi olamayınca ailesiyle birlikte Türkiye'ye sığındı. Bursa'ya gelen Nahawi, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tedavi altına alındı. Yapılan testlerin ardından   uyum sağladığı belirlenince oğlu 30 yaşındaki Yamen Nahawi'den alınan karaciğer parçası Jamal Eddin Nahawi'ye başarıyla nakledildi. 
Ameliyatın başarılı geçmesinden duyduğu mutluluğu dile getiren Yamen Nahawi, "Babam 4 senedir 'karaciğer yetmezliği' tedavisi görüyordu. Savaş çıktığı zaman Gaziantep'teki akrabalarımız beni davet ettiler. Çalışabileceğimi söylediler. O süre içinde babam ilaç tedavisine devam ediyordu ancak son bir yıldır, Suriye'de ilaç dağıtımı kesildiğinden ailem de Bursa'nın İnegöl ilçesindeki akrabalarımızın yanına geldi" diye konuştu.
İnegöl'de yapılan tetkikler sonrası babasının rahatsızlığının ilerlediğini ve 'siroz' hastalığına yakalandığını dile getiren Yamen Nahawi, yapılan tetkiklerde uyumlu sonuç alınmasının ardından tereddüt etmeden organ naklinde bulunduğunu kaydetti. Baba Jamal Eddin Nahawi ise operasyon gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür edip, oğluna sarılarak gözyaşlarına hakim olamadı.
İnegöl'de yaşayan ailenin akrabası mobilya sektöründe çalışan 43 yaşındaki Mehmet Üzülmez ise aileye özel ilgi gösterildiğini belirterek, "3 aydır her gün geliyoruz. Geçtiğimiz 5 Mayıs günü ameliyat oldu. Üzerimize düşen insani görevi yapmaya çalıştık. Türk insanı daha misafirperver ve yardımlaşmayı seven bir toplumuz" diye konuştu.
Operasyonu gerçekleştiren Uludağ Üniversitesi Karaciğer Nakli Sorumlusu Prof. Dr. Ekrem Kaya, başarılı bir ameliyat gerçekleştirildiğini açıkladı. Her ikisinin de sağlık durumunun iyi olduğuna işaret eden Kaya, "Tabi ki Suriye'de böyle tedavi olma imkanı yok. Muhtaçlar, yardım istiyorlar. Devletimiz buna olumlu cevap verdi. Bu şekilde kamu hastanesinde başarılı tedavi oldular. Bu bizim ilk hastamızdı. Bunun arkası gelecektir" dedi.

ST(FK/SS) (FOTOĞRAFLI)