Bu tartışmaları yayınlanan çalışmalar da alevlendiriyor. Sünnetin cinsel zevkini azalttığını düşünen erkekler sünnetsiz erkeklerin cinsellikte daha çok keyif ve tatmin yaşadığına inanıyor. Oysa bilimsel çalışma sonuçlarını daha dikkatle takip etmek gerekiyor.

İşte Prof.Dr.Halim Hattat ve Dr. Ece Hattat'ın değerlendirmesi:

Sünnetin faydaları 
 
Sünnet penisin uç kısmını saran, tıp dilinde “prepisyum” adı verilen sünnet derisinin belirli şekil ve uzunlukta cerrahi yolla kesilerek alınması ve penis uç kısmın açığa çıkarılması işlemidir. Sünnet yapılan erkeklerde bazı enfeksiyonlar ve kanserler sünnet olmayanlara göre daha az ortaya çıkıyor. Sünnet olan bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu riski 20 kat azalıyor. Sünnet cinsel yolla bulaşan hastalıkları önleme açısından da son derece yararlı. Yapılan araştırmalar sünnetin idrar yolu enfeksiyonlarının oluşmasını engelleyen bir faktör olduğunu ve  sünnetli kişilerin partnerlerinde rahim ağzı kanseri riskinin azaldığını gösteriyor. 
 
Cinsel performansı düşürmez
 
Yıllar boyu dönem dönem yapılan bazı çalışmalar sünnetin performans sorunu yarattığını gösterip erkeklerin içine kurt düşürdü. Ancak son yıllarda bu konuyla ilgili daha geniş çaplı araştırmalar yayınlandı. Bu çalışmalarda sünnettin cinsel tatmini azaltmadığını, tam tersi bazı erkeklerde cinsel tatmini arttırdığı gösterildi. 2013 yılında sünnetin cinsel hayata etkisi üzerinde yürütülmüş araştırmaları bir araya getirip tekrar analiz eden önemli bir çalışmaya göre sünnet penis hassasiyetini, cinsel uyarılmayı, sertleşme sağlama-sürdürme yeteneğini, boşalma süresini, cinsel hisleri, orgazm fonksiyonunu, zevki ve libidoyu düşürmüyor. Hatta yapılan bazı çalışmalarda sünnetin boşalma süresini uzatabileceği, boşalma kontrolünü kolaylaştırabileceği gösterildi.  Kısacası sünnetin cinsel hayatınıza olumsuz bir etkisi yok.  
 
Cinsel sorunlara çözüm arayın
 

Erkekler kendi performanslarını duydukları-okudukları-internet yoluyla öğrendikleri performanslarla kıyasladıklarında endişe ve moral bozukluğu yaşayabiliyor.  Sünnetsiz erkeklerin daha keyifli bir cinsel hayata sahip olduğu bir şehir efsanesi. Cinsel sorunlarınız varsa, libido kaybı, sertleşme sorunu veya erken boşalma yaşıyorsanız bunları kader gibi kabul etmek yerine bilimsel çözümlere yönelmelisiniz.  Sertleşme sorununun tedavisinde haplardan enjeksiyonlara penis ütüsünden kas eğitimlerine hatta penis protezlere kadar uzanan bir yelpazede tedavi seçeneklerimiz var. Yine erken boşalmada sistemik-lokal tedaviler, boşalmayı kontrol eden kasların eğitimi, kendi kendinize boşalmayı geciktirmenize yardımcı olacak ev ödevleri verebiliyoruz. Libido kaybında ise testosteron yerine koyma tedavileri, hormon artışı sağlayan yaşam tarzı önerileri dahil pek çok çözüm sunuyoruz.  Bu nedenle cinsel performansınızın başka erkeklere göre düşük olduğu düşüncesini bir yana bırakarak kendi performansınıza odaklanın.