MERSİN Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erim Erdem, sünnetsiz erkeklerin sünnetli olanlara oranla AIDS'e yakalanma riskinin 4 kat daha fazla olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Erim Erdem, cinsel yolla bulaşan hastalıklarda korunma koşullarının yeterli olarak yerine getirilmediği durumlarda sünnetsiz erkeklerin AIDS'e karşı daha korumasız olduğu açıklandı. Sünnetin dini inancın yanı sıra sağlık açısından da son derece önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Erdem, yeni doğan döneminde sünnet olan çocuklarda ilk 5 yaş içerisinde idrar yolu enfeksiyonu geçirme olasılığının da belirgin olarak düşük olduğunu kaydetti. Cinsel birleşimde ilk giriş kapısının sünnet derisi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Erdem, "Sünnet derisi, sünnet işleminde alındığı için virüsün girme olasılığı daha da düşüyor. Sünnet derisi temel giriş dokusu olduğu için de virüsün deri üzerinden taşınması da ortadan kalkmış oluyor. Tam anlamı ile sünnetin AIDS'ten koruduğunu söyleyemeyiz. Ancak sünnetsiz erkeklerin sünnetlilere oranla AIDS'e yakalanma oranı 4 kat daha fazla" dedi.
PENİS KANSERİ
Sünnetli erkeklerde penis kanserinin görülme olasılığının da oldukça düşük olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Erim Erdem, "Unutulmamalıdır ki sünnet tamamen sağlıklı bir dokuya yapılan cerrahi bir girişimdir. Bu sırada yetersiz bilgi ve mikropsuz ortam eksikliği çocuğun ileri ki hayatını etkileyecek ve düzeltici müdahalelere karşın geri dönülmeyecek bozukluklara neden olacaktır. Uygun olmayan şartlarda sarılık ve birçok mikrobik hastalık bulaşabilir. Bu hastalıklar ölümle dahi sonuçlanabilecek ciddi hastalıklardır" diye konuştu.
İDEAL ZAMAN İLK 2 HAFTA
Sünnet için ideal zamanın doğumdan sonraki ilk 2 hafta olduğunu da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Erdem, şunları söyledi:
"Sünnetin yeni doğan döneminde yapılması lokal anestezinin etkin kullanımı ile bebek için daha konforlu bir süreç olmasını sağlar. Unutulmamalıdır ki ileri dönemlerdeki lokal anestezi çocuğun ağrısını bir süre için ortadan kaldırsa da sünnet nedeniyle çocuğun yaşayacağı büyük ruhsal sıkıntıya etkisi olmayacaktır. Bir diğer faydası ise daha öncede bahsedilmiş olan ilk 5 yaş içerisindeki artmış idrar yolu iltihabı riskini önlemesidir. Peniste doğuştan gelen bozuklukları olan çocuklar da kesinlikle sünnet edilmemelidir. Bunlardan başlıcaları idrar deliğinin penisin altında ya da üstünde olmasıdır. Sünnet derisi bu rahatsızlıkların tedavisinde kullanılacak önemli bir dokudur. Sünnet, sünnet derisi kullanılarak yapılacak cerrahi müdahale sırasında yapılmalıdır."