ISPARTA Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Araştırma Uygulama Hastanesi Göz Hastalıkları anabilim dalında, iki hastaya başarılı kornea nakli yapıldı. SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, kısa sürede diğer organ nakillerini de yapabileceklerini söyledi.
Isparta ve SDÜ tarihinde ilk kez kornea nakli yapıldı. SDÜ Araştırma Uygulama Hastanesi'nde, 11 ve 13 Ocak günlerinde arka arkaya 76 yaşındaki Ayşe Dereli ile 62 yaşındaki Hesna Alay'a kornea nakli yapıldığı, hastaların durumunun iyi olduğu belirtildi.
'IŞIĞIMI GERİ VERDİLER'
Nakil işlemini gerçekleştiren ve ameliyat hakkında bilgi veren Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özlem Tök, "Kadavradan aldığımız korneayı kesip, dikişle hastanın gözüne tutturuyoruz. Sonuçta yabancı bir doku vücuda naklediliyor. 6 aylık tedavi uyguluyoruz. 1 yıl sonunda da hastanın dikişlerini alıyoruz. Hastanın görmesi bir yılın sonunda daha da artarak, hayatına devam ediyor" diye konuştu.
Kornea nakli yapılan hastalardan Ayşe Dereli de yavaş yavaş görmeye başladığını belirterek, "Hocalarımızdan Allah razı olsun. Işığımı tekrar bana geri verdiler" dedi.
KORNEA NAKLİ BAŞLANGIÇ
Rektör Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, SDÜ Araştırma Uygulama Hastanesi'ne 29 milyon liralık yatırım yapıldığını, göz kornea naklinin kendileri için önemli bir aşama olduğunu söyledi. Prof. Dr. İbicioğlu, şunları kaydetti:
"Organ nakline yönelik altyapı çalışmalarını büyük oranda tamamladık. Bir yönüyle başlangıç diyebileceğimiz bu kornea naklinden sonra ilerleyen aşamalarda, inşallah çok yakın dönem içerisinde organ naklini de gerçekleştireceğiz. Bundan sonra organ nakli konusunda üniversitemizin adını, sesini bol bol duyacaksınız."
TARİHİ BİR GÜN
SDÜ Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Tuğrul Sezer de "Üniversite hastanesi için tarihi bir gün. İki tane başarılı göz kornea nakli yapıldı. Bu Türkiye'de yapılan bir işlemdi ama Isparta için ilk kez böylesine bir işlem yapıldı" diye konuştu. Prof. Dr. Sezer, Isparta halkı ve hayırseverlerin desteği, genç ve kahraman bilim insanlarıyla bu işi başardıklarını, bu destek devam ettiği sürece yakın gelecekte diğer organ nakillerini de yapacaklarını dile getirdi.