İbrahim MAŞE/MERSİN, () - MERSİN Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Sarı, kanser nedeniyle göğüslerini kaybeden kadınlara, karın dokularından göğüs yapıldığını, bu nedenle insanların kabus görmemesini istedi.
Her 9 kadından birinin meme kanseri riskiyle karşı karşıya kaldığını belirten Doç. Dr. Alper Sarı, bu yüzden göğüslerini aldıran kadınlarda özgüven eksikliği yaşandığını söyledi. Dünyadaki en popüler yöntemin sarkan karın dokusundan yapılan göğüs olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Sarı, "Karın germe ameliyatı olarak bilinen, karnı sarkmış bir kadında karın dokusunu toplamak için yaptığımız ameliyatta o bölgeden bir deri parçası ve yağ dokusunu çıkarıyoruz. Kanser nedeniyle göğüslerini kaybetmiş hastalara o çıkarttığımız dokuyu meme şekline getirerek, uygun damarlarla beslenmesini sağlayarak, bir meme dokusu olarak yerine iade edebiliyoruz" dedi. Protez göğsün de bir çözüm yolu olduğunu anlatan Doç. Dr. Sarı, "Hastanın ihtiyaç duyması halinde kendisini besleyen damarlar ile birlikte çıkartılarak o damarlar vasıtası ile meme bölgesine nakledilip, orada beslenen bir doku oluşturmak ve dokuya meme şekli vermek mümkün oluyor. Her kadının karın dokusu, meme oluşturmak için yeterli deri ve yağ miktarına sahip olamayabiliyor. Bu durumda sırtta bulunan kaslardan bir tanesini kullanarak meme dokusunu oluşturabiliyoruz. Ya da bir protezi göğüs kasının altına yerleştirmek sureti ile o bölgede meme dokusu oluşturuyoruz" diye konuştu.
ANGELINA JOLIE VE KYLIE MINOGUE CESARET VERDİ
Doç. Dr. Sarı, ünlü aktris Angelina Jolie ve Kylie Minogue gibi ünlülerin göğüslerini aldırmasının kadınlara bu konuda cesaret verdiğini de belirterek şu değerlendirmeyi yaptı;
"Son yıllarda bu yönteme daha çok başvurulmasının sebebi de muhtemelen yurt içi ve yurt dışında bulunan ünlülerde üst üste meme kanseri olgularına rastlanması. Örneğin Angelina Jolie'nin meme kanserinden kaybettiği birinci derece yakının ardından koruyucu amaçlı olarak bir meme ameliyatına ihtiyaç duyması, Kylie Minogue'un ameliyatı ile bir göğsünü aldırması. Bunlar geniş kitleler tarafından duyulduğu zaman insanların bu konuya olan ilgisini arttırıyor ve kadınları cesaretlendiriyor. Türkiye'de de bu tür ameliyatların büyük bir hızla sayıları artıyor ve güzel sonuçlar alınıyor. Meme nakil konusunda ülkemizde çok sayıda yetişmiş plastik cerrah var. Artık kadınların bu konuda kabus görmesine gerek yok."
MALİYETİ 10 BİN LİRA
Doç. Dr. Alper Sarı, Türkiye'de şuanda sadece özel hastanelerde karın dokusundan yeni göğüs yapıldığını bunun da maliyetinin 10 bin lira civarında olduğunu kaydetti.

İM(AŞ/OA/BT) (FOTOĞRAFLI)