TÜRK Sağlık Sen İzmir Şubesi Başkanı Ahmet Doğruyol, Suriye’nin Türkiye sınırına yakın bölgelerinde çocuk felcinin görüldüğünü belirtti. Doğruyol, bu durumun Dünya Sağlık Örgütü tarafından da tescil edilmesiyle, Türkiye’nin ilk turu 18-24 Kasım tarihleri arasında olmak üzere aşı kampanyası düzenlediğini, bu kapsamda İzmir’de Suriyeli 1000 çocuğun aşılandığını söyledi.
Sendika binasında bir basın toplantısı düzenleyen Türk Sağlık Sen İzmir Şubesi Başkanı Ahmet Doğruyol, genellikle 0-6 arasındaki çocuklarda rastlanan çocuk felcinin Türkiye’de en son 1998 yılında görüldüğünü söyledi. Doğruyol, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2002 yılında, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 51 ülkeyi kapsayan bölgede çocuk felcinin tamamen temizlendiğini açıkladığını dile getirdi. Ancak Suriye’nin Türkiye sınırına yakın Deyr-Ez Zor ve Asfara bölgelerinde çocuk felci görüldüğünü, bunu Dünya Sağlık Örgütü’nün de tescil ettiğini belirtti. Doğruyol, bu gelişme üzerine, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak gelen yüzbinlerce Suriyeli’nin yaşadığı Türkiye’nin panikleyerek çocuk felci aşısı kampanyası başlattığını vurguladı. Doğruyol, bu kampanyanın ilk turunun, 18-24 Kasım 2013 tarihleri arasında gerçekleştiğini anlattı.
Sağlık Bakanlığı'nın aşı konusundaki genelgesi üzerine yine sıkıntıyı sağlık çalışanlarının çektiğini dile getiren Doğruyol, “Sağlık personelimiz tüm özveriyle, elinde hiçbir bilgi, veri adres olmadan sokak sakak Suriyeli aramış, mahalle sakinlerine ve esnafa sorarak ulaşabildiklerine aşı yapmışlardır. Örneğin; ilimiz Konak ilçesinde emniyet kayıtlarına göre 98 Suriyeli hane var iken, bizim sağlık personelimiz kapı kapı dolaşmış, yaklaşık 1000 çoçuğa çocuk felci aşısı yapmıştır. Yani devletin kayıtlarından çok daha fazla Suriyeli şu anda hem ilimizde hem de ülkemizde bulunmaktadır. Bugün itibarıyla ilimizde en az 150 bin civarında Suriyeli olduğu tahmin edilmektedir” dedi.
Yetkililerin ülkede ve hangi ilde kaç Suriyelinin bulunduğuyla ilgili bir açıklama yapmadığını kaydeden Türk Sağlık Sen İzmir Şubesi Başkanı Ahmet Doğruyol, “Sevindirici olan, resmi kayıtlara göre bugüne kadar ilimizde çocuk felci vakasının görülmemesi, üzücü olan yönü ise resmi bir açıklama yapılmamasına rağmen, ülkemizde yaklaşık 30 civarında çocuk felci vakasının görüldüğü iddasıdır. Vatandaşlarımızın tedbirli olması açısından, kulaktan kulağa yayılayan bu bilginin, Sayın Sağlık Bakanımız tarafından varsa doğrulanması, yoksa yalanmasına ihtiyaç vardır” diye konuştu.
Eğer insani gerekçelerle sınırlardan birileri giriyorsa bunun önleminin yetkilerce alınması gerektiğine vurgu yapan Doğruyol, “Sınırlarda mülteci kampları oluşturulmalı, bu insanların sağlık kontrolleri yapılmalı, ikamet edecekleri bölgeler belirlenmeliydi. Türkiye yol geçen hanı mıdır ki vatandaşımız olmayanlar bile elini kolunu sallayarak ülkemizin her yerinde dolaşabilmektedir” dedi.
Hala sağlık görevlilerinin ulaşamadığı çok sayıda Suriyelinin bulunduğunun bir gerçek olduğunu ifade eden Doğruyol, Türkiye'nin bir salgınla karşı karşıya kalmaması ümidiyle, İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın organize çalışma yapması gerekliliğinin ortaya olduğunu söyledi. Bu gidişle ülke genelinde aşılama kampanyasına gerek olacağını düşündüklerini belirtti.