AYDIN Nazilli Devlet Hastanesi'nde 3 yıl önce faaliyete geçen Toplum Ruh Sağlığı Merkezi, haftanın belirli günlerinde düzenlediği ahşap boyama ve süsleme, seramik, karakalem resim, yağlı boya tablo ve müzik çalışmaları gibi aktivitelerle başta şizofreni olmak üzere, ruhsal bozuklukları olan hastalara terapi uyguluyor.
Uygulamayla hastalara özgüven kazandırarak sosyalleşmelerinin sağlanmasının hedeflendiği, beceri kurslarıyla da meslek edindirip iş sahibi olmalarının amaçlandığı belirtildi. Merkezde tedavi gören bazı hastaların KPSS'ye girip başarılı oldukları açıklandı.
Nazilli Devlet Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde psiko- sosyal destek hizmetlerinin verilmesi, hastaların takip ve tedavilerinin yapılması, psikoterapi ve resim, müzik, el sanatları gibi uğraş terapilerinin sağlanmasını hedeflediklerini belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Fahrettin Ülkeroğlu, "Ülkede ilk kurulan merkezlerden biri olarak faaliyete geçtik. Amacımız hastalığı nedeniyle sosyal hayattan kopmuş, aileleri tarafından utanılıp sıkılarak eve hapsedilmiş, becerilerini kaybetmiş hastalara, yeteneklerinin farkındalığını sağlamak, kaybettikleri becerileri yeniden kazandırarak, sosyal hayatla kaynaştırmak. Onları bu sayede iş sahibi yapmayı hedefliyoruz. Bunu yaparken de ailelerin tedavinin içerisine aktif olarak katılımını sağlıyoruz" dedi.
ÜÇ HASTADAN KPSS BAŞARISI
Bölgelerinde psikoz, şizofreni gibi ruhsal problemleri olan 450'ye yakın hastayı saptadıklarını belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Ülkeroğlu, "Hastaların ailelerini merkeze davet ettik. Psikolog, sosyal çalışmacı, hemşire ve hekim olarak aileleri belirli periyotlarda evlerinde de ziyaret ettik. Merkezin amacını anlattık. Hastalığın tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu, neleri tekrar geri döndürebileceğimizi, ailelere öğretmeye çalıştık. Olumlu tepkiler aldık" diye konuştu.
Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde 2 yıldır görev yapan Hemşire Leyla Arıcan ise, "Şu an burada kayıtlı 70'e yakın hastamız var. Fakat imkanlarımız çok kısıtlı. Bizim şuanda buraya alabildiğimiz en fazla 20 hasta olabiliyor. Yer sıkıntımız var. Hastalarımızı her gün dönüşümlü olarak alıyoruz. Üçerli beşerli aileleri çağırıp burada hastaların gelişimiyle ilgili, evdeki durumları, hangi aşamaları kat ettiği, bir sorun yaşayıp yaşamadıkları ile ilgili ön bilgi alıyoruz. Gerekli durumlarda hekimlerimizi yönlendiriyoruz. Böylelikle aileler, hekimler arasında ve hastalar arasında daha iyi bir iletişim sağlanmış oluyor. Ailelerde bilinçlenerek hastanın nerede ne zaman ne yapacağını daha iyi tahmin edebiliyor. Ben iki yıldır buradayım. İki yıldır hiç atak geçirmeyen hastalarım var. Bazı hastalarım KPSS sınavına girdi. 3 hastamız da kendi çabaları sonucunda sınavı kazandı. Bu çok büyük bir başarıdır" dedi.
"HAYATA BAKIŞ AÇIM DEĞİŞTİ"
Merkezde 3 yıldır tedavi gören Mustafa Öz, "Üç yıldır tedavi merkezindeyim. Burası bizim şifa bulduğumuz bir yer. Buradaki etkinlikler bizi hayata hazırlıyor. Sağlığımıza kavuşmak için buradaki terapilere katıldık. Terapilerle iyi günlere doğru da yol aldığımızın farkındayız. Bunu doktorlarımız da teyit ediyor. Bu terapi merkezine geldiğimizden beri bizlerde muazzam bir iyileşme var. Hastalık günlerine göre çok büyük bir ilerleme kaydettik. Bizler dışarıda bunca yeteneğimizin olduğunu bilmiyorduk. Öğretmenlerimiz bizlere yardımcı oldu. Burada hayata bakışımız değişti" diye konuştu. Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'ne gelmeden önce arkadaş ve sosyal çevresinin olmadığını dile getiren bir başka hasta Mehmet Emin Yıldız, "Eskiden benim arkadaş çevrem yoktu. Buraya geldikten sonra arkadaş çevrem gelişti. Birçok değişiklik oldu bende. Mesela insanlarla ilişkilerim gelişti. İnsanları daha çok seviyorum şimdi. KPSS'yi kazandım. Engelli kadrosunda devlet memurluğu hakkı kazandım. Buradaki terapilerle kendime güvenim geldi. Bizimle ilgilenen herkese çok teşekkür ederim" dedi
HASTA YAKINLARI MEMNUN
Yaklaşık 1.5 yıldır şizofreni hastası kızını merkeze getirdiğini söyleyen anne Türkan Yılmaz, "Kızımın eski taşkın ve hastalıklı dönemle şimdiki hali arasında gözle görülür farklar var. Bu terapi merkezine geldiğimizden beri kızımın davranışlarında büyük bir değişiklik oldu. Hastalığının tedavi edilebilir bir hastalık olduğunun farkına vardım. Şükürler olsun ki kızım şimdi çok daha iyi durumda" dedi.
Bir başka hasta yakını Hatice Yıldız, "Oğlum 32 yaşında lise mezunu. 3 yıldır merkeze geliyoruz. Doktorumuzun sayesinde oğlum ayağa kalktı. Daha önce çok fazla içine kapanıktı. Şimdi bize karşı daha iyi davranmaya başladı. Oğlum bize daha yumuşak huylu ve sevecen olmaya başladı. Kardeşlerine ve bize karşı daha saygılı ve daha duygusal olmaya başladı. Topluma karıştı ve kendi ihtiyaçlarını kendisi görmeye başladı. Oğlum engelli KPSS sınavına girip 78 puan aldı. Çok mutluyum. Biz aileler olarak merkezden çok memnunuz. Bu tür hastaları topluma tekrar kazandırmak çok güzel bir vazife burada çalışan tüm sağlık personeli ve doktorlarımıza çok teşekkür ediyorum" dedi.

FOTOĞRAFLI