RİZE Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Rektörlüğü, üniversite bünyesindeki bir araştırma çalışmasında kanser hücrelerini öldüren madde geliştirildiği yönündeki açıklamaların bir bitki ekstresi ile yapılan hücre kültürü çalışmaları olduğunu bildirdi, “Şu an için elimizde onkolojik hastalarda tedavi amacıyla kullanılabilecek bir ilaç bulunmamaktadır” denildi.
Kısa süre önce bir açıklama yapan RTEÜ Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halis Süleyman'ın, 8 yıldır yürüttüğü çalışmada bir bitkiden kanser hücresini öldüren madde geliştirdiğini açıklaması geniş yankı bulmuştu. Konuyla ilgili olarak RTEÜ Rektörlüğü’nden yapılan yazılı açıklama ile konuya açıklık getirildi. Üniversite tarafından desteklenen bilimsel araştırma projesi kapsamında elde edilen bir bitki ekstresinin anti-tümör aktivitesinin araştırıldığının belirtildiği açıklama şöyle:
“Araştırma halen ekstreyi oluşturan bileşiklerin ayrıştırılması aşamasında olup, daha sonra ayrıştırılan bileşiklerin anti-tümör aktiviteleri araştırılarak hayvan deneyleri gerçekleştirilecektir. Bilimsel olarak klinik öncesi evrede olan çalışma, hücre ve hayvan deneylerinde olumlu sonuç alınması durumunda insanlar üzerindeki çalışmalar  başlayacaktır. Herhangi bir ilacın insanlarda deneysel amaçlı kullanılması için çeşitli aşamalardan geçerek ruhsatlandırılması, piyasada para ile satılması için ise değişik evredeki aşamalarının olumlu sonuçlanması gerekmektedir. En iyi koşullarda bu süreç ortalama 5-15 yıl sürebilmektedir.”
“ORTADA ONKOLOJİK HASTALARDA TEDAVİ AMAÇLI BİR İLAÇ YOK”
Bitki ekstresi ile yapılan hücre kültürü çalışmalarıyla ilgili bir sonucun başka bir amaçla basınla paylaşılması sonucu kamuoyunda böyle bir yanlış anlaşılma oluştuğun belirtilen açıklama şu ifadelerle tamamlandı:
“Şu an için elimizde onkolojik hastalarda tedavi amacıyla kullanılabilecek bir ilaç bulunmamaktadır. Eğitim-öğretim, araştırma ve bilimsel faaliyetlerde yüksek standartlara sahip, yetkin ve öncü bir kurum olmayı amaçlayan üniversitemiz her tür bilimsel çalışmayı mevcut imkânları çerçevesinde destekleyerek bölge ve ülkemizin refah ve kalkınmasına mümkün olan en fazla katkıyı sağlamayı hedeflemektedir.” MK(TM/AAA)