• Hoşgeldin 11 ayın sultanı, Ramazan... 

    Bu mübarek ay hoş geliyor gelmesine ama, giderken vücudumuzda türlü değişiklikler oluyor. Beslenme alışkanlığımızın tamamen değiştiği bu mübarek ayda kimisi kilo kaybederken büyük bir çoğunluk kilo alıyor.

  • Ramazanda kilo alıyorsunuz, çünkü bunları yanlış yapıyorsunuz!-1

    Peki nasıl oluyor da kilo alıyoruz? 

    Ramazan ayında uzun saatler aç kalmanıza rağmen, neden kilo aldığınıza dair bir kaç tahmininiz mutlaka vardır. Aklınızda olan bu ihtimalleri bir de uzman önerileri ile öğrenin...

  • Ramazanda kilo alıyorsunuz, çünkü bunları yanlış yapıyorsunuz!-2

    Ramazan ayı boyunca, 17 saat sürecek açlığı iki öğün ile idare etmeye çabalayacak olmanız kilo almanızı sağlayan en büyük sebep. Uzun süreli açlık otomatik olarak metabolizma hızı yavaşlatacağı için enerji yakımınız ne yazık ki zor olacak. 

    Bu sebeple, iki öğünü en az üçe çıkartmalısınız. 

    İyi ama sahur ve iftar öğününü nasıl üçe çıkartacağım dediğinizi duyar gibiyiz...

  • Ramazanda kilo alıyorsunuz, çünkü bunları yanlış yapıyorsunuz!-3

    İftar öğününü ikiye bölerek bunu yapabilirsiniz. Orucunuzu peynir, hurma, zeytin, söğüş salata gibi iftariyeliklerden oluşan hafif bir kahvaltı ile açtıktan yaklaşık 1-2 saat sonra bir başka öğün gibi ana yemekleri yemelisiniz.

  • Ramazanda kilo alıyorsunuz, çünkü bunları yanlış yapıyorsunuz!-4

    Mutlaka sahura kalkın 

    Uykunuzun bölünmesinden kaçınarak ya da 'gece yersem kilo alırım' düşüncesi ile asla sahur öğününü atlamayın. Sahur için bu tarz bir yaklaşım hem dini açıdan uygun olmadığı gibi, hem de sağlığınızı tehlikeye atar.

  • Uzun süre aç bırakacağınız metabolizmanız, gece yiyeceğiniz öğünü zaten tüketecektir. 

    Ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta daha var. İş tabi ki sahura kalkmakla bitmiyor

  • Kilo almamanız için sadece sahura kalkmanız tabi ki yeterli değil. Sahur öğününüze de dikkat etmeniz gerekiyor. Menüde protein ve kompleks karbonhidratlar içeren besinleri tüketmeniz şart. 

    Önerimiz sahurda, tatlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durup, hafif bir kahvaltı ederek, bol su içmeniz.

  • Ramazanda kilo alıyorsunuz, çünkü bunları yanlış yapıyorsunuz!-7

    Peki iftardan sonrası? 

    Aslında kilo alınacak en tehlikeli saatler bu zamanı kapsıyor. Uzun süren açlığın üzerine, özellikle şeker ihtiyacımız artıyor. Sıcak havanın etkisi ile de şekerli içeceklere haliyle fazla yöneliyoruz.

  • Bu yüzden kilo almamak için iftardan sahur bitimine kadar, günlük ihtiyacınız olan 8-10 bardak sıvıyı su, çay ve bitki çayları ile şeker kullanmadan tamamlamanız gerekiyor.

  • Ramazanda kilo alıyorsunuz, çünkü bunları yanlış yapıyorsunuz!-9

    Yemekten 1-2 saat sonra tatlı yerine, meyve tüketin. Mutlaka tatlı istiyorsanız, sütlü tatlıları veya az şekerli meyve tatlılarını tercih edin.

  • Ramazanda kilo alıyorsunuz, çünkü bunları yanlış yapıyorsunuz!-10

    Pide çok lezzetli biliyoruz, ama... 

    Ramazan ayı denilince akıllara ilk olarak buram buram kokusu ve eşsiz lezzeti ile sofranın vazgeçilmezi olan pide geliyor. 

    Biliyoruz çok seviyorsunuz, bizde de durum sizden farklı değil, ancak iftar sofrasında pideyi yeterli miktarda yemeniz gerekiyor. 

    İki kare dilimi geçen pide tüketimi, direk olarak kilo alımına neden oluyor.

  • Ramazanda kilo alıyorsunuz, çünkü bunları yanlış yapıyorsunuz!-11

    İftar sonrası mutlaka hareket edin 

    Tüm gün iş yerinizde ya da okulda çok yorulmuş olabileceğinizi tahmin ediyoruz ancak iftar sonrası öylece uzanmak yapmanız gereken en son şey. 

    Bir süre yemeği hazmetmeyi bekledikten sonra, mutlaka kısa süreli yürüyüşler yaparak yediklerinizi eritmelisiniz. 

    Bu şekilde, hem iftarda yediklerinizi eritecek, hem sahur için mide de biraz yer açılmasını sağlayacak hem de Ramazan'da kilo alma derdiniz son bulacak.