TÜRKİYE Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından düzenlenen 'Ulusal Kök Hücre Politikaları' konulu çalıştayda embiryo kök hücrelerinin araştırılmasının önünün açılması, araştırmalarda kullanılan malzemelerde vergi indirimi yapılması, işadamı ve hayırseverlerin kök hücre çalışmalarını maddi açıdan desteklemesi  istendi. Çalıştay yürütücü Prof.Dr. Bülent Zülfikar, ''Gönüllü kök hücre vericisi dönörlerin artırılması ve mümkünse yıl bitmeden 1 milyona çıkarılması, toplumdaki beklentiler açısından komuoyununda buna destek vermesi gerekmektedir'' dedi.
Erciyes Üniversitesinin ev sahipliğinde iki gün Kayseri'de yapılan çalıştay sona erdi. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), Sağlık Bakanlığı, YÖK, TUBİTAK, SGK, Erciyes Üniversitesi ve çok sayıda üniversiteden bilim adamlarının katıldığı çalıştayın sonuç bildirgesi Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, çalıştay yürütücüsü Prof. Dr. Bülent Zülfikar ve Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa  Çetin tarafından açıklandı.
Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Fahrettin Keleştemur'un da ev sahibi olarak hazır bulunduğu çalıştay bildirgesi hakkında açıklama yapan TÜBA Başkanı Prof.Dr. Acar, Erciyes Üniversitesi Kampüsü Genom ve Kök Hücre Merkezinden övgüyle söz ederek, ''Bu çalıştayın Kayseri'de yapılmasının en önemli nedenlerinden biri de Türkiye'nin en gelişmiş kök merkezlerinden biri olan ERÜ kampusundaki Genom ve kök Hücre merkezidir. TÜBA, tüm bilim adamlarını kapsayan ve şu an itibarıyla 200 üyesi bulunan bilim kuruluşudur. Hükümete, yasama organı ve diğer toplumsal aktörlere bilim temelli danışmanlık hizmeti vermektir. Bu görevi yaparken, Türkiye'nin üst düzeydeki bilim adamlarını bünyemizde bulundurmaktayız. Bu çalıştay, ulusal kök hücreleri kurultayı, bu görevi yerine getirme bakımından önemlidir. Kök hücre konusu önemli bir uygulama da tedavi konusu olarak da ortaya çıktı. Türkiye sahip olduğu bilim adamı zenginliğiyle ciddi etkinlikleriyle bu alanda uluslararası yarışacak potansiyele sahiptir. Akademimiz tarafından bu çerçevede kök hücreleri çalıştayında ayrıca ağırlıklı olarak kök hücreyle ilgili yasal ve etik uyğulamalar ele alındı'' dedi.
TÜBA Kök Hücre Çalışma Grubu Eşyürütücüsü Prof.Dr. Bülent Zülfikar ise, kök hücre ve dönörlerin önündeki yasal engellerin kaldırılması ve yeni düzenlemeler yapılmasını önerdi. Prof.Dr. Zülfikar şunları söyledi:
''Türkiye sağlık alanında bölgesel olarak önemli güçtür. Uluslararası alanda da kök hücre çalışması açısından başarılıyız. Kök hücre konusunda uluslararası alanda rekabet edecek düzeydeyiz. Özellikle bu konuda düzenlemeler, kök hücre konusunda yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Üniversitelerin kök hücre ve nakil uzmanları, özel hastanelerin uzmanları, vakıf üniversitelerinin, araştırma laborutavarlarının yetkilileri ilaç firmalarının yöneticilerininde katıldığı çalıştayda kök hücrelerin sadece genetik ve kan hastalıklarını ilğilenderen yönüyle değil, ortopedi ve kardiyoloji, diyabet başta olmak üzere tüm hastalıklarda kullanımı içermektedir. Kök hücre alınındaki çalışmaların Sağlık Bakanlığı,TUBİTAK, YÖK ve TÜBA'nin ortak sürdürülmesi kararlaştırıldı. Gönüllü kök hücre vericisi dönörlerin artırılması ve mümkünse yıl bitmeden 1 milyona çıkarılması, toplumdaki beklentiler açısından komuoyununda buna destek vermesi gerekmektedir. Gönüllü kök hücre vericilerinin önündeki yasal engeller kaldırılsın ve dönörlerin önü açılsın. Amacı doğrultusunda kullanılamayan hücreler ve embiryoların kullanılması ahlaki statüde ele alınmalıdır. Embriyonik kök hücrelerin önündeki engeller kaldırılmalıdır. Embriyonik kök hücre araştırmalarında kullanılan malzeme ve sarflar yüzde 18 olan vergisi düşürülsün. İşadamları ve hayırseverler kök hücre araştırmalarına maddi katkıda bulunmalı, embiryonik kök hücre önündeki yasal düzenlemeler yapılan engeller açılsın.''

OE(OE/AAA)(FOTOĞRAFLI)