ZONGULDAK,() - BÜLENT Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nilgün Solak Tekin, deri kanserinin temel nedeninin güneş olduğunu belirterek, sıcak havalarda özellikle saat 10.00 ile 15.00 arasında dışarıya çıkılmaması ve renkli giysiler tercih edilmesi gerektiğini söyledi.
Prof.Dr. Tekin, Türkiye'nin güneş ışınlarına maruz kalan ülkeler arasında ilk sıralarda yer aldığını kaydetti. Halkın büyük bölümünün deri kanserinin temel nedeninin güneş olduğunu bilmediğini belirten Prof.Dr. Tekin, özellikle yaz aylarında deri kanseri taramaları yaparak hastaları bu konuda bilinçlendirmeye çalıştıklarını söyledi. Prof. Dr. Tekin, şöyle konuştu:
"Halkımız güneşin ne kadar zararlı olduğunun farkında değil ve bunu ciddiye de almıyor. Deri kanserinin temel nedeni güneştir. Gün içinde özellikle saat 10.00 ile 15.00 arasında güneş ışınları daha dik ve zararlı bir şekilde geliyor. Halkımızın bu saatler arasında dışarıya çıkmaması gerekmektedir. Güneşten korunmanın, giysilerin ve şapkaların önemini belirtiyoruz. Bu saatlerde denize gidip güneşlenmemeleri gerektiğini söylüyoruz."
Sıcak havalarda güneş ışınlarından korunmak için renkli kıyafetler tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Tekin, "Renkli gömlek ve renkli tişörtler tercih edilmeli. Aileler çocuklarını da güneşin zararlı ışınlarından mutlaka korumalılar. Çünkü çocuk yaşta güneşin zararlı ışınlarına maruz kalanların genç yaşta deri kanserine yakalanma riski artıyor. Ülkemiz, güneşe maruz kalan ülkeler arasında ilk sıralarda. Bu anlamda ciltlerinde ve derilerinde şüpheli yanıklar olduğunu fark eden vatandaşlarımızın en yakın  hekime müracaat etmelerinde fayda vardır" dedi.

EE(EE/AAA) (FOTOĞRAFLI)