MEMORIAL Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, Ersun Yanal'ın genç olması nedeniyle damarlarına stent takıldıktan 48 saat sonra maça çıktığını belirterek operasyonun başarılı olduğunu ve mayıs ayından sonra ekstra bir tedavi gerekeceğine ihtimal vermediğini söyledi.
Antalya'nın Serik İlçesi'ne bağlı Belek Beldesi'nde bulunan Papillon Zeugma Otel'de düzenlenen Perfüzyonistler Derneği'nin 2'nci bilimsel sempozyumuna katılan Prof. Dr. Sönmez, gazetecilere yaptığı açıklamada, toplantıya katılan konuşmacıların yüzde 80'inin yurt dışından geldiğini belirtti. Kalp hastalıklarıyla ilgili bilgi de veren Prof. Dr. Sönmez, "Dünyada bir şeyde birinciyiz; Kalp hastalıkları ve ölümde. Dünya Sağlık Teşkilatı'nın yaptığı çalışmaya göre, yılda 100 bin erkekten 600 civarında Türk vatandaşı kalp hastalığından yaşamını yitiriyor" dedi.
AVRUPA'NIN EN GENÇ BY-PASS ÜLKESİ TÜRKİYE
Kore ile Türkiye'yi karşılaştıran Prof. Dr. Bingür Sönmez, sözlerine şöyle devam etti:
"1 Koreliye göre 12 misli daha fazla kalp hastalıklarından ölüyoruz. Avrupa'da en genç kalp hastalıklarından ameliyat olan ülkeyiz. Türkiye'de by-pass yaş ortalaması 60-61 iken Avusturya'da bu ortalama 68-69. Dolayısıyla Avrupa'nın en genç by-pass ameliyatı olan ülkesiyiz."
ERSUN YANAL'IN SAĞLIĞI
Prof. Dr. Bingür Sönmez, Fenerbahçe Teknik Direktörü Ersun Yanal'a yapılan operasyona da değinerek, bu operasyonun başarılı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Sönmez, "Ersun Yanal çok genç olduğu için by-pass ameliyatı ve stent arasında bir fikir ayrılığı yaşandı. Ama onun genç olmasıyla, stent konması tercih edildi. Kendisine 6 ay sonra kontrol anjiyosu yapılacak. Bu da stent konulan hastalarda kontrol amacıyla yapılan bir işlem. Dolayısıyla ortada hiçbir anormal durum yok" diye konuştu.
GENÇ VE AKTİF
Ersun Yanal'ın genç ve aktif yaşamda olmasının yanı sıra, stente uygun damar yapısına sahip olması nedeniyle de aileyle birlikte stent kararı verdiklerini açıklayan Prof. Dr. Sönmez, bunun tıbbi olarak doğru bir karar olduğunu anlattı.
Prof. Dr. Bingür Sönmez, "Stent konulduktan 48 saat sonra çok önemli bir maça çıktı ve ne kadar başarılı stentler olduğunu gördünüz. Stent koyduğumuz her hastamıza 6 ay sonra kontrol anjiyosu yapıyoruz. Kontrol anjiyosunda durum değerlendirmesi yapıyoruz. Bazen birkaç stent içerisine tekrar balon yapmak söz konusu olabilir. Ama Ersun Yanal'ın stentleri çok başarılı oldu. Ben Mayıs ayı sonunda da ekstra bir tedavi olacağına ihtimal vermiyorum" diye konuştu. Prof. Dr. Sönmez, operasyon sırasında Yanal'a, iki ana damar ve onun yan dallarına stent konulduğunu ve çok başarılı olduğunu söyledi.