Erol AKKIR- Akif ARICI/ANTALYA, () - ANTALYA'da 10 ay önce yüz nakli olan 55 yaşındaki Salih Üslün'ün ortaya çıkan uyuşmazlık nedeniyle yüzünün yüzde 60'lık bölümünün alınmasıyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Ömer Özkan, "Biz bu kararı vermeseydik 10-15 günde hastayı kaybedebilirdik" dedi.
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'nde geçen yıl Ağustos ayında yüz nakli olan Salih Üslün'ün yüzünün yüzde 60'lık bölümü, uyuşmazlık nedeniyle dün 5 saat süren operasyonla alındı. Ameliyatı gerçekleştiren AÜ Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, Üslün'ün durumunun kötüye gitmesi nedeniyle yüzün alındığını açıkladı. Prof. Dr. Ömer Özkan, "Yaklaşık 3 aydır problemler yaşıyordu. 2 aydır ilaç tedavisini kesmiştik" dedi.
'B' planını devreye sokmalarının tek bir nedene bağlı olmadığını kaydeden Prof. Dr. Özkan, "Son 15 günde durumu ağırlaştı. Bu kararı vermeseydik 10-15 gün içerisinde hastayı kaybedebilirdik. Tedaviye yardımcı olması için, ısrar etmeden riskli bir karar aldık. Toparlanması 1-2 gün değil, daha uzun sürebilir. Hastanın iskelet yapısını bıraktık. En azından bize geldiğinden daha iyi olsun diye. Düşündüğümüz 'B' planından daha iyi oldu" diye konuştu.
İlaçların dozunun azaltılmaması durumunda önümüzdeki 2-3 yılda daha büyük problemlerle karşılaşılabileceğini belirten Prof. Dr. Özkan, "Bu hasta için bir yüz hayatiydi. Bu hasta için yüzü, karaciğer ya da böbrek gibi önemli bir organdı. 1 yıl hep kritiktir. Bu 1-2 aydır fark ettiğimiz bir şey. Birçok dahili problemle karşılaşıyorsunuz. Erken bir dönemde de böyle karar alabilirdik" dedi.
Doku naklinde kritik sürenin en az 1 hafta olduğunu belirten Prof. Dr. Özkan, "Ameliyat açısından bir sorunumuz yok, gayet iyi gitti. Dünyada da benzerleri yaşanmış durumda. Ancak sık alınan bir karar değil. Hasta için umarım iyi bir karar olacak. Erken dönemde belirgin bir iyileşme beklemiyoruz. Bu uzun bir süreç, önemli olan hastamızı yaşatmak" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI