Faruk ÇUHADAROĞLU/ KAYSERİ ()- ERCİYES Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Organ Nakli Sorumlusu Prof.Dr. Zeki Yılmaz, 'Organ bağışı konusunda ne kadar bilinçliyiz?' konulu konferansta yaptığı konuşmada, bitkisel destek ürünlerinin tehlikesine dikkat çekerek ''Yalanın adı reklam olmuş. Televizyonlarda ot çöp haberlerine inanmayın. Karaciğer yetmezliğinin en önemli sebebi vatandaşlarımızın ’ot, çöp’ olarak tabir ettiğimiz ürünlerdir'' dedi.
Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencileri tarafından sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde 'Organ Bağışı Konusunda Ne Kadar Bilinçliyiz?' konulu konferans düzenlendi. Bu etkinliğe Tıp Fakültesi Hastaneleri Organ Nakli Sorumlusu Prof.Dr. Zeki Yılmaz, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Adnan Bayram, avukat Erhan Eğilmez ile İl Müftü Yardımcısı Mustafa Açıkalın ve öğrenciler katıldı.
Prof. Dr. Zeki Yılmaz, konuşmasında Türkiye’deki beyin ölümü gerçekleştiren hastalardaki organ bağışının nerede ise yok denecek kadar az olduğunu ifade etti. Prof.Dr. Yılmaz, " Yalanın adı reklam olmuş. Televizyonlardaki ot-çöp haberlerine inanmayın. Karaciğer yetmezliğinin en önemli sebebi vatandaşlarımızın ’ot-çöp’ olarak tabir ettiğimiz ürünleri kullanmasıdır. Kendi elimizle kendimizi hasta ediyoruz. Tansiyon ve şeker hastalığı ise böbrek yetmezliğine neden oluyor. Bu sebeple gerekli tedbirleri almanın yanı sıra canlıdan bağış alıyoruz. Beyin ölümü hastaların bağışı çok az olduğunu yinelemek istiyorum. Biz canlıdan aldığımız bağış yüzde 80'lerde, fakat beyin ölümü gerçekleşenlerden aldığımız bağış ise sadece yüzde 20. Avrupa ile tam ters istikametteyiz. Yabancılarda beyin ölümü gerçekleşen hastalarda bağış oranı ise yüzde 80'lerin üzerinde. En çok bağış yapan bölgelerimiz Eğe, Marmara ve Akdeniz bölgeleri. Maalesef Ankara’nın doğusunda organ bağışı hiç yapılmıyor'' diye konuştu.

FÇ(OE/AAA)(FOTOĞRAFLI)