Mehmet CANDAN/İZMİR, () - İZMİR Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Karakuzu, hijyenik olmayan koşullarda dövme yaptırılması sırasında Hepatit-B, Hepatit-C hatta AİDS virüsü bulaşabileceği uyarısında bulundu.
Tarihi M.Ö. 3000'lü yıllara dayanan dövme, günümüzde de ilgi gören, meraklısı giderek artan bir akım olmaya devam ediyor. Mitolojik tanrılara bağlılığı vurgulamak adına başlayan bu akım günümüzde geçici ve kalıcı olmak üzere iki şekilde uygulanıyor. Özellikle kıyı şeridinde ve yaz mevsiminde dövme yaptırılmasında artış gözlenirken, dövmeyi uygulayanların da uygulatanların da sağlık açısından bir takım taramalardan geçmesi uzmanlar tarafından önemle vurgulanıyor.
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Karakuzu, hijyenik şartlarda çalışılmayan yerlerdeki uygulamaların iğnelerle deri bütünlüğünü bozarken, ciltte bir takım sağlık sorunlarına sebebiyet verdiğini kaydetti. Geçici dövmelerin 1 ay içinde kaybolduğunu, sağlık açısından ciddiye alınabilecek bir sorun olmamakla beraber alerjik bir takım sorunlar yaşanabildiğini anlatan Prof. Dr. Ali Karakuzu, seçilen merkezlerin hijjen koşullarının önemli olduğunu belirterek şöyle dedi:
"İğneler, dövme malzemeleri tekrar tekrar kullanılırsa, diğer kullanıcılara oldukça ciddi viral enfeksiyonlar bulaşabilir. Bunlar Hepatit-B, Hepatit-C hatta AİDS virüsü bile olabilir. Uygulayıcılar sertifikalı olsalar bile, belli aralıklarla mutlaka Hepatit taramasından geçmeliler. Sertifikalı bu işin eğitimini almış, deneyimli, steril mekanları tercih edin. Dövme malzemelerini mutlaka araştırın. Vücudunuza girecek ve ömür boyu onunla yaşayacağınız kimyasalların farkında olun."
'BEN ÜZERİNE DÖVME YAPTIRMAYIN'
Konik hastalığı, sedef hastalığı olanlar ile bir takım deri hastalığı olanlara dövmeyi kesinlikle önermediklerini kaydeden Prof. Dr. Karakuzu, vücudunda yara izi, ben ve bir takım izleri kapattırmak için dövme yaptırılmasını da onaylamadıklarını belirtti. Bende oluşabilecek herhangi bir değişikliğin dövme kapattığı için takibinin yapılamadığını kaydeden Prof. Dr. Karakuzu, bunun da önemli sorunlara yol açabileceğini vurguladı.

FOTOĞRAFLI