ÜNİVERSİTE Hastaneleri Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, üniversite hastanelerinin yasalarını Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığını, bunu Yükseköğretim Kurulu (YÖK) veya Milli Eğitim Bakanlığı'nın yapması gerektiğini söyledi.
Üniversite Hastaneleri Birliği Derneği'nin 16'ncı toplantısı Adana'daki Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Hipokrat Toplantı Salonu'nda düzenlendi. 2 gün sürecek olan toplantıya Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Üniversite Hastaneleri Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar ve farklı üniversitelerin rektörleri katıldı. Hastaneleri Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Akan, son 4 yıldır üniversite hastanelerinin yasalarını Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığını hatırlattı. Prof. Dr. Akan, "Tam gün yasası ile ilgili son tasarı Meclis Genel Kurulu'ndan geri çekildi. Muhtemelen önümüzdeki hafta geri gelecek. Bugün bununla ilgili haberi okurken dikkatimi çekti. Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı ilgili kanunlarda yapılan değişiklik diye. Biz yüksek öğretim kurumuyuz. Bizim kanunlarımızı yine bir eğitim biriminin hazırlaması gerektiğini düşünüyorum. Bu YÖK olur veya Milli Eğitim Bakanlığı olur" dedi.
TIP FAKÜLTESİ MENSUBU AKADEMİSYEN GÖRÜLMÜYOR
Üniversitelerdeki Tıp Fakültesi mensuplarının akademisyen olarak görülmediğini bununda farklı bir anlayışı ortaya çıkardığını söyleyen Prof. Dr. Akan, şöyle devam etti:
"Üniversitelerle ilgili yasaları, Sağlık Bakanlığı hazırlıyor ve meclise sunuyor. Bu şu anlayışı da ortaya koyuyor. Tıp mensubu akademisyenler, belki halk tarafından da yönetim tarafından da hekim olarak görülüyor. Akademisyen olarak değil. Öğretim üyesi olarak değil. Bir mühendisi, hukukçuyu bir tarih bölümü öğretim üyesini akademisyen olarak görüyor. Bu üniversite mensubudur diyor. Ama Tıp Fakültesi mensubunu hekim olarak görüyor. Bu görüşle irdelendiği zaman ortaya şu çıkıyor. Sizi bir devlet hastanesi ile üniversite hastanesini aynı torbaya koyuyorlar. Bizim en önemli handikabımız budur."
GELİR GİDER DENGESİ
Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar ise üniversite hastanelerinin gelir gider dengesini kurmakta zorlandığını belirtti. Prof. Dr. Kibar şöyle konuştu:
"Türkiye'nin sağlık alanındaki öncü hastaneleri olan üniversite hastanelerimizin gelir gider dengesini kurmakta zorlandığı ve bu nedenle ciddi anlamda piyasa borcu bulunduğu bilinmektedir. Bunun en önemli nedenlerinden biri üniversite hastaneleri olarak özellikli ve komplike hastalara hizmet verirken bu hizmetin karşılığının alınamıyor olmasıdır. Bu konudaki taleplerimizin çeşitli kurumlar tarafından dinlenmesi, çözümlerin de gelebileceği konusunda bizi umutlandırmıştır."
Yapılan açılış konuşmalarının ardından Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuarı üyeleri dinleti sundu.