ERCİYES Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri’nde, 900 gram ağırlığındaki prematüre Elif Çetin bebeğin kalbindeki delik, ameliyatsız yöntemle kapatıldı. Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Nazmi Narin, Elif bebeğin, Türkiye'de girişimsel anjiyo yöntemi ile kalbindeki deliği kapatılan en küçük doğum ağırlığına sahip hasta olduğunu bildirdi.
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Nazmi Narin ve ekibi, 28 haftalık olarak dünyaya gelen ve kalbindeki delik nedeniyle solunum sıkıntısı çeken 900 gram ağırlığındaki Elif Çetin’in, kalbindeki deliği ameliyatsız yöntemle kapattı.
Operasyonu gerçekleştiren ekibin başkanı Prof.Dr. Narin, “28 haftalık olarak doğan ve doğduğundan bu yana solunum cihazına bağlı yaşayan bebekte kalp yetmezliği bulguları vardı. Hastanın gerekli değerlendirmesini yaptıktan sonra, bunu girişimsel olarak anjiyo yöntemi ile kapatmayı planladık. Anjiyo ünitemizde yaklaşık 1 saat süren ameliyatsız anjiyo yöntemi ile bebeğin kalbindeki deliği kapattık. Ertesi gün bebek solunum desteğinden çıkarıldı. Bebeğin solunum fonksiyonları düzeldi. Kardiyolojik açıdan sıkıntısı kalmayan bebek beslenmek için kuvöze alındı” dedi.
Yapılan operasyonu diğerlerinden ayıran özelliğin, en düşük doğum ağırlığına sahip olması olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Narin, “ABD’de 800 gram ağırlığına sahip bir bebeğe bu işlem uygulanmış. Ülkemizde ise en düşük doğum ağırlığına sahip bebeğin kalbindeki deliği girişimsel olarak biz kapatmış olduk. Bu geldiğimiz seviye açısından önemli bir gelişmedir” diye konuştu.
Bebeğin annesi Emel Çetin ise “Bebeğimi yaklaşık bir ay önce özel bir hastanede prematüre olarak dünyaya getirmiştim. Bebeğimin kalbinde sıkıntı olduğunu söylediler ve daha iyi tedavi için buraya gönderdiler. Prof. Dr. Nazmi Narin ve ekibine çok teşekkür ederim, sağ olsunlar, bizimle çok ilgilendiler ve bebeğimi sağlığına kavuşturdular. Şimdi bebeğimin kuvözden çıkmasını ve kucağıma almayı sabırsızlıkla bekliyorum” diye konuştu.

FOTOĞRAFLI